Красиви имена черпят днес за светец, изпратен на заточение

Красиви имена черпят днес за светец, изпратен на заточение На 8 август се почита паметта на свети Емилиан, епископ на Кизик, приел страдания за почитание на иконите през 815 г. при император Лъв Арменец. 
Понеже не искал да се подчини на царската заповед да изхвърли св. икони от църквите, той бил пратен на заточение заедно с други православни епископи. На увещанията от страна на императора да осъди почитането на иконите, св. Емилиан отговорил:
„Ако тоя въпрос е църковен, както сам говориш, то нека се изследва според обичая в Църквата! От старо време църковните въпроси се изследват в църквите, а не в царските палати.“ В изгнание той прекарал пет години и изтърпял много мъки и унижения заради Христа. Умрял като изгнаник в 820 година.
Имен ден празнуват: Емилияна, Емилиян, Емил, Емилия.
На същия ден се почита паметта и на светия мъченик Триандафил Старозагорски. Свети мъченик Триандафил бил твърде млад, на около 18 години, родом от Стара Загора, и бил моряк. Пострадал мъченически за своята християнска вяра в Цариград на 8 август.
За година на неговата смърт се сочи 1570 г., както и 1680 година. Паметта му се празнувала на неговия ден – 8 август. Засега не се знае нищо друго за този наш мъченик. 
08.08.2020, 08:40 часа
1460 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha