Вижте за какви нарушения следи Инспекцията по труда във Врачанско

Вижте за какви нарушения следи Инспекцията по труда във Врачанско Дейността на Инспекцията по труда продължава с работата по решаване на получените сигнали от работещите. Извършват се проверки и за контрол по спазване на противоепидемичните мерки, свързани с ограничаването на разпространението на коронавируса COVID-19, съобщават от инспекцията във Враца.
ДИТ Враца напомня на земеделските стопани, че до 31 октомври 2020 г. те имат възможност да сключват трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа /по чл. 114а от Кодекса на труда/ за повече от един ден, за 6 часа, освен за 4 и 8 часа, и без да се заплащат предварително осигурителни вноски. До 31 октомври земеделските стопани могат също да наемат, отново за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, и трайно безработни лица с право на социални помощи по силата на трети вид договор – до 120 дни. Двата нови вида договори могат да се използват и от тютюнопроизводителите, освен от земеделските стопани, произвеждащи плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. Наетите на който и да е от трите вида договори запазват правото си на социално подпомагане. Помощник-инспектори, назначени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, могат да представят на земеделските стопани функционалностите на системата, чрез която образците на всички видове договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа могат да се предоставят онлайн. Проектът е финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
По отношение активизиране строително-монтажните работи, които са с висок риск от трудов травматизъм, ДИТ Враца обръща внимание, че има разработен специален интерактивен инструмент за онлайн оценка на риска в строителството, който работодателите могат да използват не само за да оценят рисковете по работните места и да предприемат мерки за минимизирането им, но и за обучения и инструктажи на работещите. Инструментът е един от 40-те, които са разработени за различни икономически дейности по проект „Превенция за безопасност и здраве при работа“. Функционалностите на инструментите за онлайн оценка на риска могат да бъдат представени на работодателите от помощник-инспектори, назначени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“. Преведен и адаптиран на български език е и онлайн инструмент за оценка на риска от разпространение на КОВИД-19, който е разработен от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа.
Контролът относно полагането на труд без трудови договори, както и проверките на фирмите, които са потенциални нарушители на нормите, свързани със заплащането на труда на работещите, остават приоритет в дейността на дирекцията и през следващия месец. Дирекция „Инспекция по труда“ Враца обръща внимание, че работниците и служителите не следва да разписват документи, с чието съдържание не са съгласни. Работодателят няма право да допуска работници и служители до работните им места без регистриран в НАП писмен трудов договор. Ако работодателят желае да провери в работна среда качествата на работника и служителя, той може да се възползва от възможността за сключване на трудов договор със срок на изпитване. В срока на изпитване договорът може да бъде прекратен по всяко време без предизвестие и без дължими обезщетения, освен за неизползван полагаем платен годишен отпуск. Следва да се има предвид, че, с предоставените им от закона правомощия, инспекторите по труда не биха могли да защитят правата на работници, които са полагали труд без писмени трудови договори.
През летния сезон работодателите наемат и непълнолетни работници и служители, за които обикновено това е първа работа. По този повод ДИТ Враца напомня, че непълнолетните също не могат да бъдат наемани без сключен писмен договор, като за сключването му се изисква предварително разрешение от Инспекцията по труда. Наемане на непълнолетни без предварително разрешение е квалифицирано като престъпление, поради което при установяване на такова нарушение се уведомява прокуратурата. Ако напълнолетните са наемат с цел обучение, в Кодекса на труда са регламентирани договори за ученичество и за стажуване. Непълнолетните работят на намален работен ден от 7 часа, за което трябва да получат минимум минималната работна заплата. Полагането на извънреден и нощен труд за тях е забранено.
ИА ГИТ организира за България Европейската кампания за деклариран труд, в рамките на която е създадена специална фейсбук страница „Всички права запазени“ https://www.facebook.com/BG4FairWork/ На страницата се публикува информация за правата на работещите, както и на работодателите, които работят на светло. В страницата е публикувана и информация за два европейски конкурса – за работодатели и работещи, в които те могат да участват, като споделят ползите, които са получили от декларирания труд. Осигурени са три предметни награди за всяка от категориите за сумата до 50 евро.
 
11.08.2020, 08:20 часа
1066 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha