Увеличават присъдата на варненеца, пребил съпругата си до смърт

Увеличават присъдата на варненеца, пребил съпругата си до смърт

Варненският апелативен съд измени присъдата на варненеца Борислав, който бе признат за виновен за убийство на своята съпруга Кремена. Деянието е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, съобщават от прокуратурата.
Наказанието на Борислав е увеличено от 18 на 20 години затвор, като след редукцията с една трета определи за изтърпяване 13 години и 4 месеца. Мъжът ще трябва да плати и по 100 000 лв. обезщетение на родителите на Кремена.
Непосредствено след сватбата през 2013 г. между съпрузите започнали скандали, които често приключвали с побой. За проблемите починалата жена споделяла със семейството и приятелите си. Налице са и медицински документи за освидетелствания и многобройни жалби в полицията. Бракоразводното дело било насрочено за 26 февруари. Два дни преди това след пореден спор, подсъдимият нанесъл на жената жесток побой. Кремена потърсила помощ от хазяите си. А Борислав поискал съдействие от майка си, за да си вземе багажа. Двамата прибрали вещите и си тръгнали. Кремена заключила вратата след тях. По-късно съпрузите разговаряли по телефона. Причиненият в резултат на ударите по главата кръвоизлив обаче бавно потискал жизненоважни центрове в мозъка на пострадалата. Тя починала призори на 25 февруари. Тъй като не спазила уговорката да се обажда всяка сутрин на родителите си, майка й отишла в жилището и повикала полиция.
Съдебният състав установява, че мъжът е биел Кремена и когато тя е била бременна. Припомня и документирането на посегателствата. Служителите на полицията са предупреждавали Борислав с протоколи 2 пъти през 2017г. и многократно при отзоваването си на общо 13 подадени сигнала на тел. 112. След тези предупреждения, пострадалата се отказвала да продължи процедурата, с която да се защити от бъдещи прояви на насилие, пише още в решението на съда.
Втората инстанция смята, че деецът е могъл и е бил длъжен да предвиди смъртния резултат от действията си. Затова тя не уважи искането на защитата му - Борислав да бъде оправдан по обвинението в умишлено убийство и да бъде признат за виновен за причиняване на телесни повреди, довели до смъртта на Кремена.
Апелативният съд стига до извода, че максималният размер на наказанието от 20 години лишаване от свобода съответства на тежестта на извършеното. С оглед съкратената процедура обаче, то трябва да бъде намалено с една трета - до 13 години и 4 месеца. Това е един от последните случаи с прилагане на съкратено следствие в България. Последвалите промени в процесуалните правила лишават извършителите на умишлени убийства от привилегията да се възползват от намаляване на размера и замяна на наказанието.

10.08.2020, 13:18 часа
961 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha