Ударно тестват за коронавирус потребителите на социални заведения във Врачанско

Ударно тестват за коронавирус потребителите на социални заведения във Врачанско РЗИ – Враца е създала организация за провеждането на ежемесечно изследване за COVID-19 на лица и персонал от социални заведения на територията на област Враца, съобщават от инспекцията.
Извършено е пробонабиране в следните социални институции:
На 4 август за тествани 16 потребители на социални услуги и 9 лица от персонала на Дома за стари хора в Мездра. На следващия ден от Дома за стари хора „Св. Димитър“ в село Попица са взети общо 64 проби - 42 на потребители и 22 проби от персонал. На 6 август са изледани 41 човека от Дома за стари хора „Баба Марта“ в село Липница, а на следващия ден е извършено пробонабиране от Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в село Три Кладенци. Взети са общо 56 проби, от които 36 на потребители на социални услуги и 20 проби от персонал.
Всички резултати са отрицателни. Изследванията на рискови групи от населението на територията на област Враца продължават.
Предвид влошената епидемична обстановка в страната по отношение на COVID-19 се забранява приема на нови потребители в специализираните институции за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа (домове за стари хора, домове за пълнолетни лица с умствена изостаналост/деменции/психически разтройства, центрове за настаняване от семеен тип, дневни центрове за деца и пълнолетни с увреждания, центрове за временно настаняване и преходни жилища) с изкючение на случаи, налагащи прием по медицински или хуманитарни причини. В посочените изключения, приемът се осъществява след предоставен отрицателен резултат от проведен PCR тест в рамките на 48 часа преди приема.

 
10.08.2020, 14:11 часа
2204 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha