Диви свине умряха от Африканска чума във Врачанско

Диви свине умряха от Африканска чума във Врачанско На територията на област Враца има потвърдени две положителни проби за Африканска чума при диви свине. Във връзка с това е необходимо, ловците и земеделските стопани да повишат бдителността си за свине с нетипично поведение, при строго спазване на мерките за биосигурност.
Вижте какво да направят ловците, за да предотвратят разпространението на болестта:
В рисковите райони ловците трябва да са особено внимателни за откриване на болни или умрели диви свине и веднага да сигнализират в БАБХ или в ОДБХ. Всяка открита мъртва дива свиня незабавно да бъде докладвана, като причината АЧС може да се изключи само след лабораторен анализ.
В засегнатите региони е много вероятно продуктите от дива свиня, останките от такива и трофеите да са заразени. По тази причина всички ловци строго да спазват хигиенните мерки, когато ловуват по тези места:
- Да не се оставят в гората никакви остатъци /кожи, черва и др./ от отстреляната дива свиня.
- Да не се влачат отстреляните диви свине. По този начин може да се оставят кървави следи и да се зарази територията.
- След лов на дива свиня да не се влиза в контакт с домашни свине и в дворове с такива животни.
- Да се осигури почистване и дезинфекция на всички дрехи, обувки, инструменти и оборудване, използвани при лова /напр. ножове, превозно средство и т.н./, защото е възможно същите да се замърсени с кръв по време на лова.
При съмнение за АЧС трябва незабавно да съобщите на официален ветеринарен лекар. По този начин може да спасите хиляди животни и да предотвратите огромни икономически загуби за страната. Обявяването на болестта е задължително и е от съществено значение за ограничаването на по-нататъшното й разпространение.
10.08.2020, 16:18 часа
4156 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha