Коронакризата ще повиши още цената на кафето

Коронакризата ще повиши още цената на кафето Цената на кафето леко ще се повиши до края на годината. Повишение във фючърсите ще има и на сорт „Арабика“, и на „Робуста“, според проучване на Reuters, проведено сред девет анализатори и търговци. 
Фючърсите на „Арабика“ ще се повишат с 1.20 долата за литър до края на годината, което е увеличение от 0.9% на база цената на кафето в момента.
Увеличението във фючърсите на „Робуста“ се очаква да бъде доста по-голямо – с 1.390 долара за тон до края на годината, което е ръст от 3.42% спрямо текущата цена, пише economic.bg.
„Намираме се във време, което е доста предизвикателно за всички стоки“, казва анализаторът Стивън Плат, позовавайки се на данни, които отразяват съимулиращите политики, които водят правителствата в момента по света, както и въздействието на търсенето на стоките, причинено от пандемията.
„Индустриалните продажби на кафе, както и намаленото потребление на напитката в големите индустрии до голяма степен се компенсира от потреблението в домашни условия, заради блокадата“, каза още той.
Според експертите глобалният излишък от кафе ще нареастне до 5 млн. тоби през 2020-2021 г. от 1.85 млн. торби през 2019-2020 г., а основната причина е по-слабото предлагане на сорт „Арабика“ заради затворените с месеци ресторанти.
В голяма част от ресторантите по света се предлага кафе именно от този сорт. В същото време търговци и анализатори наблюдават увеличение в потреблението на сорт „Робуста“, който се предлага основно в супермаркетите.  
Припомняме, че в началото на блокадата се наблюдаваше бум на запасяването с кафе в домашни условия, което се отрази и на цената на напитката, която тръгна нагоре.
11.08.2020, 09:32 часа
151 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha