5 храни с изненадващо високо съдържание на калций

5 храни с изненадващо високо съдържание на калций

От деца знаем - чаша мляко = на калций = на здрави кости. Всъщност калцият не се съдържа в големи количества само в млечните продукти и не е добър само за костите. Този елемент е отговорен за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата и нервната системи. Недостигът му води до появата на остеопороза /костите стават порести и чупливи/, сърдечни проблеми и неврози, предадде БГНЕС.
Тялото не може да произвежда калций самостоятелно, следователно минералът трябва да се набавя изцяло с храната. Най-много калций, разбира се, има в киселото мляко, изварата, млякото и кефирът, но не всеки може да ги консумира ежедневно. Ето списък с 5 храни с високо съдържание на калций:

Семена
Семената на много растения са пълноценна суперхрана, която въпреки малкия си размер носи много хранителни вещества. Рекордьорите за калций са семената от чия, мак и сусам. Освен калций, чията съдържа омега-3 мастни киселини, докато сусамовите семена съдържат мед, желязо и манган.

Сирене
Сиренето е чудесен източник на калций. Твърдите сирена съдържат по-голямо количество от него от меките. Рекордьорът е пармезанът, като една порция от това твърдо сирене осигурява около 40% от дневния прием на калций. Важно е да запомните, че в допълнение към хранителните вещества, сиренето е много мазно. Колкото и вкусно да е, не прекалявайте и се уверете, че този продукт се вписва в дневния ви прием на калории.

Фасул и леща
Фасулът и лещата имат висок процент растителни протеини, фибри, желязо, цинк, магнезий, калий и различни витамини. Освен това те съдържат впечатляващо количество калций. Сред всички видове боб белият е рекордьорът по количества калций. Редовната консумация на боб може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания и да намали нивата на „лошия холестерол“.

Бадеми
Време е да се напишат книги за ползите от бадемите, защото за пореден път е първенец в нашия списък със задължителни здравословни храни. Няколко ядки могат да осигурят 10% от необходимия дневен прием на калций. Освен това бадемите са полезни за сърцето, мозъка и кожата и предотвратяват забавянето на метаболизма.

Листни зе​ленчуци
Някои листни зеленчуци са невероятно здравословни и съдържат големи количества калций, заедно с други минерали. Повече калций се съдържа в спанака. Добавете спанак в ежедневното си меню и няма да имате недостиг на безценния минерал.

11.08.2020, 11:09 часа
451 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha