Франция засилва военното си присъствие в Източното Средиземноморие

Франция засилва военното си присъствие в Източното Средиземноморие Франция ще увеличи военното си присъствие в източната част на Средиземно море, каза президентът Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс. Той призова Турция да спре проучванията за петрол и газ във водите, обект на териториални спорове. Тези сондажи на Турция предизвикаха засилено напрежение с Гърция.
Френският президент изрази в телефонен разговор с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис безпокойството си от "напрежението, предизвикано от едностранните решения на Турция за проучвания на петролни находища", предаде Франс прес. Те трябва да престанат, за да се даде път на мирен диалог между двете съседни страни и съюзнички в НАТО, добави Макрон в комюнике, разпространено от Елисейския дворец.
Франция ще засили временно военното си присъствие в Източното Средиземноморие, за да може да направи по-добра оценка на ситуацията в региона. По този начин Париж изразява желанието си да способства за спазването на международното право, се казва в заключение в текста.
13.08.2020, 12:29 часа
475 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha