Направиха първа копка на дългоочаквания ремонт на пътя Берковица - Монтана

Направиха първа копка на дългоочаквания ремонт на пътя Берковица - Монтана

Народният представител Дилян Димитров, областният управител на Монтана Росен Белчев, кметовете на Монтана и Берковица Златко Живков и Димитранка Каменова заедно с инж. Христо Петров от АПИ направиха днес първа копка на пътя Берковица- Монтана.
„Предстои да бъде изградена отсечката от 7.7 км в участъка между селата Боровци и Благово.
Започва основният ремонт на 7.71 км от път II-81 Берковица- Монтана, в участъка между селата Боровци и Благово. Проектът се финансира от Европейския съюз по Програмата Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020, чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет и е част от проект „Долж - Монтана: Съвместни стъпки за по-добра свързаност“. Второкласният път е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II и пристанище Лом.
Отсечката, която ще се ремонтира, започва след кръстовището с път III-815 за село Боровци и село Замфирово, преминава през село Благово и завършва на 2 км след изхода на селото в посока Монтана. Свързва населените места в община Берковица с областния център Монтана, през нея преминава натовареният трафик от София, през „Петрохан“ за Монтана и Лом. С изпълнението на проекта ще се повиши безопасността и се осигури оптимална скорост на движение.
„Днес е дългоочакван ден. Жителите на тези села не си спомнят откога пътят не е ремонтиран“, каза областният управител на Монтана Росен Белчев. Той зарадва местните,че след 3-4 месеца ще бъде рехабилитирана и отсечката от язовир. „Чернила“ до пътя за Лом и пожела на строителите да си свършат качествено работата въпреки тежкия трафик.
Народният представител Дилян Димитров подчерта ,че този проект е предвиден още от момента, когато им е гласувано доверие по програмата Интеррег Румъния- България и реализацията му ще доведе до по-добри комуникации.
„Надявам се, последният най- лош подход да остане в миналото. Благодаря на държавата за този проект. Въпреки голямото натоварване по пътя II-81 времето за работа винаги е подходящо.“, каза кметът на Монтана Златко Живков.
“Отсечката, която ще се ремонтира, започва след кръстовището с път III-815 за село Боровци и село Замфирово, преминава през село Благово и завършва на 2 км след изхода на селото в посока Монтана. Свързва населените места в община Берковица с областния център Монтана, през нея преминава натовареният трафик от София, през „Петрохан“ за Монтана и Лом. През последните 4 години АПИ обнови общо 77 км от второкласния път II-81 Костинброд - Берковица - Монтана. През миналата година по Оперативна програма „Региони в растеж“ завърши ремонтът на 43 км от пътя през „Петрохан“ на територията на Софийска област, а преди това по програма „Транзитни пътища V“ беше ремонтиран участъкът Йончеви ханове - Благово, изграден бе обхода на Берковица и обновена отсечката от „Петрохан“ от страната на Монтана. С изпълнението на проекта ще бъде обновен целият проход, ще се възстановят технико-експлоатационните характеристики на трасето, като се повиши безопасността и се осигури оптимална скорост на движение.” Това заяви инж. Христо Петров, началник на отдел в дирекция „Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС“ в АПИ
Обновеният участък ще бъдe с нова асфалтобетонова настилка и подобрена отводнителната система. Ще бъде ремонтиран мост при 86-ти км над река Бързия, който е с шест отвора и е дълъг 102 м. Съоръжението ще е с обновена хидроизолация, асфалтобетонова настилка и тротоари. Рехабилитираният участък ще е с нови мантинели, знаци и хоризонтална маркировка. Ще бъдат монтирани и соларни знаци за измерване на скоростта на движение на превозните средства. Срокът за завършване на обекта е 12 месеца.
Основният ремонт ще бъде изпълнен от „ВДХ“ АД. Стойността на договора е 5.3 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществи Обединение „Пътконсулт Инженерингс“ ДЗЗД, в което участват: „Консулт Инженерингс“ ЕООД и „Пътконсулт 2000“ ЕООД, и договор за 114 270 лв. с ДДС. Авторският надзор ще е на „Рутекс“ ООД. Техният договор е за 3 890.40 лв.
Общата стойност на проекта е 5 846 411.78 лв. От тях 4 969 450.01 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 759 975.08 лв. е национално съфинансиране. 116 986.69 лв. е приносът на АПИ. 

14.08.2020, 15:34 часа
5331 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha