Скандал със заразени с COVID-19 в Бавария

Скандал със заразени с COVID-19 в Бавария Близо 1400 души, заразени с коронавирус и тествани от баварските власти, не са били своевременно уведомени, че са носители на заразата. Скандалът в германската провинция набира скорост и има и политическо измерение.
Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер обяви в началото на юли безплатното масово тестване на пристигащите на южната граница на Германия като мярка, която ще пази цяла Германия. На магистралите в близост до границите с Австрия и Чехия бяха изградени пунктове за тестване на завръщащите се от лятна почивка. От направените над 107 хиляди теста близо 1400 се оказват с положителен резултат. Но властите не са смогнали да уведомят заразените своевременно, а за други 100 положителни проби не могат да установят чии са.
Баварският министър-председател Зьодер прекъсна летния си отпуск и призна грешката:
„Стана много неприятен фал и изразявам съжалението за на цялото правителство за допусната грешка“.
„Надцени се и действа прибързано“, коментира опозицията в Германия.
Преди избухването на скандала Маркус Зьодер събираше най-голяма подкрепа за кандидат за канцлер на консервативния блок на Ангела Меркел. Не на последно място заради решителните си действия за ограничаване на разпространението на коронавируса.
15.08.2020, 13:26 часа
1017 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha