Църквата в Ново село отбеляза храмов празник

Църквата в Ново село отбеляза храмов празник Празнична литургия бе отслужена днес в голямата новоселска черква "Успение Богородично" от отец Мариян, по случай храмовия й празник.
Преди повече от 140 години част от населението на Ново село, дошло след Чипровското въстание и изповядващо католицизъм взело решение за изграждането на своя обител. Новоселските първенци пазарят италианския майстор Антонио Батистута, който е един от строителите на видинската катедрала "Свети Димитър". Строежът започва през 1883 година и продължава цяло десетилетие. През това време хората преценили, че католиците в селото са намалели след завръщането по родните места и отдават храма на своите православни съселяни. Черквата е завършена по източния канон, но и сега опитното око на архитекти и строители може да види елементи от оригиналния строеж. При последния голям ремонт на черквата ясно се виждаха и каменните кръстове от местното гробище, които са били вградени от майсторите. Църковните камбани са изработени в Букурещ и са поставени през 1900 г.
Църквата "Успение Богородично" е осветена през 1894 г. от Видинският митрополит Кирил. На 22 декември 2013 г. тя отново е осветена след основния ремонт от Негово Високопреосвещенство Велички епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит Дометиан. При ремонта бяха открити две мозайки на пода, в които бяха изписани имената на майсторите и ктиторите на храма. Стенописите на фасадата, изработени от новоселските художници Валери Никифоров и Борислав Митков, са дарение от сем. Росица и проф. Радослав Гайдарски. Кристалните полилеи  са изработени в Чехия и предоставени от семейство с новоселско потекло, а желязната порта на черковния двор е дар от братята Петьо и Владимир Петрови.
С активизирането на протестантските секти във Видинско и предоставянето на пенсионерския клуб в Ново село за съботни служби, броят на миряните, посещаващи обновената новоселска черква намалява. Но на големите християнски празници като Рождество Христово, Богоявление, Възкресение Христово и на храмовия й празник отново се стичат и новоселяни и гости на селото. Да запалят свещ за здраве, да осветят храната на семейния празник, наричан тук "Свъти", да продължат традицията на дедите си.
15.08.2020, 15:11 часа
679 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha