Окръжният съд във Враца даде ход на процеса за убийството на Андрея от Галиче

Окръжният съд във Враца даде ход на процеса за убийството на Андрея от Галиче Във Врачанския окръжен съд днес се проведе разпоредително заседание по Наказателно от общ характер дело № 231/20 г. Подсъдимият по това дело е непълнолетен. Срещу него са повдигнати четири обвинения, като най-тежкото престъпление, в което е обвинен е, че макар и непълнолетен, навършил 16 години, но като е разбирал свойството и значението на деянието си и е могъл да ръководи постъпките си, на 11.01.20 г. в с. Галиче умишлено е умъртвил А. Р., като убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, и с цел да бъде прикрито друго престъпление, извършено от него – изнасилване.
В днешното заседание бащата на убитата бе конституиран като граждански ищец чрез явилия се повереник – адвокат Димитър Марковски, който предяви граждански иск и направи искане за конституирането на бащата и като частен обвинител. Повереникът направи също искане за прекратяване на съдебното производство и връщане на делото на прокурора, поради допуснати съществени процесуални нарушения – неправилно приложение на материалния закон за престъплението изнасилване.
Служебният защитник на подсъдимия направи искане за разглеждане на делото по дефиринцираната процедура по гл. 27 - чл. 371, т. 2 - от НПК. Съдът отказа разглеждането на делото да стане по този ред, поради недопустимост на това искане с оглед изменението на НПК, публикувано в Държавен вестник бр. 83/2019 г., с което се забранява разглеждането на дела за умишлено причиняване на смърт по този ред. Съдът отказа да прекрати съдебното производство и да върне делото на прокурора, както и да конституира бащата на убитата като частен обвинител. Подсъдимият е непълнолетен, а срещу непълнолетни по закон е недопустимо да бъдат конституирани частни обвинители – чл. 392, ал. 4 от НПК.
Постановено е делото да се  гледа при закрити врати, поради непълнолетието на подсъдимия – чл. 391, ал. 1 от НПК.
Мярката за неотклонение на подсъдимия „задържане под стража“ бе потвърдена от съда, като той бе преведен от следствения арест в Поправителния дом за непълнолетни младежи към Затвора във Враца.
Съдът насрочи делото за 7 октомври, когато то ще се разгледа по същество.
 
18.08.2020, 15:58 часа
1501 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha