Близо 30 фирми от Видинско получават помощ за преодоляване COVID-19 кризата

Близо 30 фирми от Видинско получават помощ за преодоляване COVID-19 кризата 27 микро и малки фирми от област Видин (съгласно ИСУН) са сключили до днес договори по процедурата за безвъзмездна помощ за преодоляване на последиците от коронавируса, съобщиха от ОИЦ-Видин.
Общата стойност на безвъзмездната помощ по процедура „Подкрепа на микро и малки предприятия за предоляване на последиците от пандемията COVID 19“ на Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ възлиза на 231 626.53 лева. По-голямата част от фирмите са получили максималната или близка до максималната подкрепа за проект – 10 000 лева. Сред бенефициентите на подкрепата от ЕС и националния бюджет на Република България са стоматологична практика, автокъщи, хотел, туристическа агенция, магазини, строителни фирми, автошкола. От всички фирми с одобрени проекти по COVID процедурата, само една е предишен опит в кандидатстването и финансирането от европейски проекти. Така новите бенефициенти на подкрепа от Европейските фондове в областта се увеличават с 26 фирми.
Екипът на Областен информационен център-Видин (ОИЦ-Видин) съдейства на множество местни микро и малките фирми при кандидатстването по процедурата за безвъзмездна помощ за преодоляване на последиците от коронавируса. В рамките на нормативно уредените си правомощия, служителите на центъра подкрепиха с информация и логистика на място, по телефона или чрез онлайн-консултация потенциалните бенефициенти от област Видин. Предвид огромния интерес към процедурата и това че в първото денонощие от отварянето и за кандидатстване в национален мащаб бяха депозирани близо 12 000 проекта в ИСУН, а видинските фирми кандидатстваха и в останалите дни в рамките на срока от един месец, екипът на ОИЦ-Видин очаква още видински фирми да бъдат одобрени и получат финансиране по процедура „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.
От днес екипът на Центъра активно популяризира и ще оказва информационно съдействие и по новите COVID мерки – за подпомагане на земеделските стопани. Подмярка 21.1 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1” и подмярка 21.2 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 2″, се финансират от Програмата за развитие на селските райони и приемът по тях продължава до 21 септември 2020 г.
Подмярка COVID 1 обхваща секторите „Плодове и зеленчуци“, „Маслодайна роза“ „Винени лозя“, „Декоративни растения“, „Животновъдство“ (говеда, биволи, овце и кози) и „Пчеларство“.
Финансовата помощ по подмярката се изплаща под формата на еднократна сума, която зависи от големината в хектари на отглежданите зеленцуци/плодове, лозя, броя на животните или пчелите: За плодове: от 750 лв. до 13 500 лв.; За зеленчуци оранжерийно производство: от 2 500 лв. до 13 500 лв.; За зеленчуци, отглеждани на открито: от 950 лв. до 13 500 лв.; За маслодайна роза: от 900 лв. до 13 500 лв.; За декоративни растения: от 2 000 лв. до 13 500 лв.; За овце и кози: от 500 лв. до 13 500 лв.; За говеда: от 500 лв. до 13 500 лв.; За биволи: от 1500 лв. до 13 500 лв.; За пчелни семейства: от 250 лв. до 3 000 лв.
Допустими за подпомагане по подмярка COVID 1 са земеделски стопани, кандидатствали за подпомагане по схемите за директни плащания през Кампания 2019 и Кампания 2020 или кандидатствали и одобрени за предоставяне на държавна помощ de minimis за подкрепа на пчеларите през 2019 г.. Подкрепа ще получат и бенефициенти с действащ договор или одобрено заявление по мерките от ПРСР 2014 – 2020 г.
Подмярка COVID-2 обхваща всички останали направления в областта на растениевъдството и „Животновъдство“ (свине и птици). Финансовата помощ по нея се предоставя за лице, заето в стопанство и се изплаща под формата на еднократна сума в размер на: 30 лв. за едно заето лице, приравнено към средносписъчния брой на персонала – за кандидати, отглеждащи селскостопански култури; 245 лв. за едно заето лице, приравнено към средносписъчния брой на персонала – за кандидати, отглеждащи свине; 430 лв. за едно заето лице, приравнено към средносписъчния брой на персонала – за кандидати, отглеждащи птици.
Допустими за финансиране по COVID 2 са кандидатствалите за подпомагане по схемите за директни плащания през Кампания 2019 и Кампания 2020, или бенефициенти с действащ договор/ангажимент по мерките от ПРСР 2014 – 2020 г. Земеделски стопани, които отглеждат свине и/или птици, могат да кандидатстват по подмярката в случай че са кандидатствали и одобрени за предоставяне на държавна помощ през 2019 г. по схема „Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците“ и/или схема „Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете“.
19.08.2020, 15:09 часа
1109 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha