Напрежение на протеста преди националното съвещание край резиденция Бояна

Напрежение на протеста преди националното съвещание край резиденция Бояна Напрежение и отделни спречквания с участието на полицаи белязаха протеста, с който активисти на „Демократична България“, "Боец" и техни съмишленици искаха да „посрещнат“ главния прокурор Иван Гешев край Резиденция Бояна. Обвинител №1 днес събира над 700 свои колеги от страната, за да обсъжда с тях независимостта на съдебната власт от „опитите за политически натиск“.
 

Мерките за сигурност около мястото на събитието са изключително затегнати, като само акредитирани журналисти и магистрати със служебни карти са допускани през импровизирани контролни пунктове.
Първоначално демонстрантите имаха възможност да дават на влизащите прокурори и следователи флаери с призива на бившия правосъден министър Христо Иванов обвинителите да съберат смелост и да разследват ръководителя на ПРБ Иван Гешев.
След идване на допълнителни полицейски сили около пътя към резиденцията беше организиран кордон и това доведе до размяна на реплики на висок глас и обвинения в блъскане.
Протестът днес е законен, заявен е пред бариерата на резиденцията, но униформените държат хората „в ничие място“ край Околовръстното и се опитват да ги изгонят, оплака се активистът Иво Мирчев.
Общинският съветник от „Демократична България“ и бивш шеф на районния съд в София Методи Лалов определи действията на полицията като „лишаване на гражданите от възможност да общуват едни с други“.
Преподавателят по конституционно право доц. Атанас Славов беше категоричен: „Нашата битка не е срещу прокуратурата, а е битка за отвоюване на прокуратурата“.
По думите му в момента ПРБ „не действа като институция на една демократична държава“, а „като бухалка в ръцете на различни олигархични лобита“.
24.08.2020, 11:29 часа
644 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha