В Мизия вече са възстановени улиците след силните дъждове през 2018 г. /снимки/

В Мизия вече са възстановени улиците след силните дъждове през 2018 г. /снимки/ "Северозападна България е приоритет на министър-председателя Бойко Борисов и на правителството. Отпуснатите през 2018 г. и 2019 г. средства за рехабилитация на уличната мрежа в Мизия, която беше нарушена от поройните дъждове, са грижа за хората. Като министър на регионалното развитие и благоустройството смятам, че добрата инфраструктура е пътят, по който идват инвестициите. Това е първото, което трябва да направим", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при посещението си в Мизия днес. Там вече е възстановена част от инфраструктурата, която пострада тежко при силните дъждове през месец юли 2018 г.
Подменени са 10 хил. кв. м асфалтова и тротоарна настилка по улица „Петко Банков“ в града. Пред намиращата се на нея детска градина са монтирани обезопасителни парапети. Нови са пътните знаци. Положена е пътна маркировка с цел подобряване организацията на движение, както и намаляване риска от пътно-транспортни произшествия с моторни превозни средства и пешеходци. 
В резултат на проливните дъждове в периода 9-10 юли 2018 г. голяма част от улиците в града бяха с унищожени платна, бордюри и тротоари, отнесени основи и пропадания. Разрушените улици. „Петко Банков“, „Георги Димитров“ и „Лазар Драйчев“, преминаването по които тогава бе невъзможно, затрудниха достъпа на хората до къщите им и до обществени места като детска градина и гробищния парк.
Благодарение на адекватната и бърза намеса само за една седмица ситуацията в общината бе  преодоляна, улиците бяха почистени и започна тяхното асфалтиране. Още на 10 юли по разпореждане на МРРБ Агенция „Пътна инфраструктура“ и пътноподдържащи фирми изпратиха 24 тежки машини за разчистване на калта.
През октомври 2018 г. правителството отпусна 2 млн. лв. за ремонт на трите засегнати от поройните дъждове улици и на канала, поемащ повърхностните води от „Селановско дере“ с цел възстановяване на щетите в Мизия.
При изграждането на нов участък на открития канал са положени 450 куб. м бетон, а в нов участък са положени 300 линейни метра тръби. Изградени са 9 ревизионни шахти. Изцяло е ремонтиран паркингът на ул. „Георги Димитров“ с площ 980 кв. м. Поставени са нови стълбове за осветление и нови осветителни тела, възстановена е пътната маркировка  и са изградени 2 нови инвалидни места за хора в неравностойно положение. 
През тази година е изпълнен проект за подмяна на вертикалната планировка пред Народно читалище „Просвета 1927“. Продължава ремонтът на улиците „Перущица“ и “Цветко Палибачийски“, за които в края на миналата година правителството отпусна 1,2 млн. лв. Започнати са дейностите по други четири улици – „Сливница“, „Косанска“, „9-ти септември“ и „Обслужваща“.
Регионалният министър пожела със същите темпове да се изпълняват проектите, които бяха финансирани с последното постановление на Министерския съвет и грижата за Мизия да продължи.
Държавата предостави средства и за решаване на проблема с язовирите по поречието на р. Скът в общините Борован, Хайредин, Мизия и Оряхово.
Освен спешната реакция, с която беше оказана помощ за бързото възстановяване на общината след бедствието, започна и модернизация на пътната инфраструктура в района. 
През 2018 г. бяха ремонтирани малко над 20 км от третокласния път Хайредин - Крива бара - Бутан - Гложене, в който бяха вложени над 9,6 млн. лв. 
Работи се и по други пътни отсечки от републиканската пътна мрежа в област Враца. Ремонтират се участъците Алтимир – Търнава - Бяла Слатина, Търнак – граница Плевен, Селановци - граница Плевен, Мездра – Роман. Беше ремонтиран участъкът от Ребърково-Лютидол с цел преминаване на пътникопотока  във връзка с изграждането на така чакания от всички от Северозападна България скоростен път Мездра – Ботевград. От утре стартира рехабилитацията на 3-километрова пътна отсечка преди Враца, по пътя Монтана-Враца, която е в тежко състояние.
Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства за финансиране на рехабилитацията на близо 9 км от пътя Мизия - Оряхово – Крушовене. Индикативната стойност на проекта е почти 15.2 млн. лв.  Предстои сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ при одобряване на проектното предложение.
28.08.2020, 19:46 часа
1507 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha