Мафията превзема Каталуния, най-големия център за марихуана в Европа

Мафията превзема Каталуния, най-големия център за марихуана в Европа „Никога няма да стане като Мексико“, смята полицейски източник за насилието, свързано с наркопазара, но предупреждава за опасността от дълбоко вкоренено отглеждане на марихуана в Испания. И най-вече в Каталуния, където се отглежда най-много: 12 398 килограма, следвани от Андалусия с 9 565 кг и 4 694 кг във Валенсианската общност, според данните от министерство на вътрешните работи за 2018 г., съобщава El Pais.
Доклад на регионалната каталунска полиция Мосос де Ескуадра от 72 страници предупреждава за опасността наркотикът да се консолидира като паразит и да се създаде „паралелна система“ в Каталуния. Тя очертава вкоренена в бъдеще „наркоикономика“, с доброволно изключване от правната система на тези, които се възползват от марихуаната и създаване на култура и идентичност на канабиса. Като примери той посочва Кампо де Гибралтар или Холандия.
Докладът, базиран на полицейски данни от испански и европейски изследвания, започва с категорично изказване: „Каталуния е епицентърът на незаконния пазар на марихуана в Европа“. Няма полицейска операция от какъвто и да е вид, в която да не бъде открита марихуана. Между 2013 и 2017 г. конфискациите на растения канабис са нараснали с 538% /от 176 165 на 1 124 674/, което прави Испания първата европейска държава по производство на дрогата.
В Каталуния марихуаната е най-често използваният наркотик от осем години. Само през 2019 г. Мосос де Ескуадра са унищожили 368 насаждения.
Една от последиците е корупцията. Все повече полицейски служители се оказват замесени в разследванията, оплакват се от полицейски източници. Като причина посочват общественото одобрение и приемане на този вид дрога, считана за мека. Нарушителят не винаги идва от класическата среда на наркотиците, има по-малко пристрастяване и предполага много пари, добавят те.
Всичко това обуславя легалната индустрия, която заобикаля марихуаната, която вижда печалбите си да се увеличават и която инвестира част от тях в иновации за подобряване на отглеждането. В закритите плантации /65% от откритите от полицията/, които обикновено са най-професионални, използват торове, катализатори на растежа, регулатори на интензивността на светлината, автоматични напоителни системи, вентилационни системи.
Откривани са прожектори с електрически мотор, които се движат, за да увеличат осветената повърхност, култури, които се контролират от компютър, култури с кокосов субстрат или хиляди начини за избягване на миризми: като семена без мирис, стени, филтри или системи за замразяване на вече произведената марихуана.
Дори са установили присъствието на инженери и електротехници в сглобяването на плантации в Жирона. При разследване в Тарагона са открити агенции за недвижими имоти, които предлагат помещения за отглеждане на марихуана на закрито. Към всичко това се добавят халета за отглеждане, които законно продават семена и торове /през 2016 г. Мосос де Ескуадра откриха 122 активни оранжерии/, и асоциациите на канабиса, които понякога се използват от престъпни групи за трафик.
Профилът на производителя е различен - от неквалифицирани любители до организирана престъпност, тъй като производството осигурява търсенето. Но от полицията предупреждават за опасността, че с увеличаването на търсенето организираната престъпност ще се опита да контролира пазара, качеството и цената на дрогата, която в Испания е една от най-ниските в Европа /5.66 евро на грам в Барселона докато средната стойност за Европа е между 7 и 13 евро/. Това се постига само с насилие, предупреждават полицейски източници.
Насилие, което вече съществува. Миналата седмица бяха убити двама души в Йорет де Мар /Жирона/ и Фликс /Тарагона/ в конфликти, свързани с марихуана. Убийствата се добавят към деветте от 2016 г. Повечето са извършени при нападения с наркотици на трафиканти, които искат да откраднат вече отгледани култури. Има такива, които използват дронове, за да локализират насажденията.
“Фермерите“ се въоръжават срещу ограбване, което се изражда в повече насилие. През март в Риудомс /Тарагона/ стрелят по Гражданската гвардия при опит да претърси оранжерия с марихуана.
За шест години Мосос де Ескуадра са разбили 150 престъпни групи, които се занимават с трафик на марихуана, но само в четири случая е установено пране на пари. Каталунската полиция акцентира в доклада си липсата на средства за извършване на задълбочени разследвания за доказване на мръсния произход на парите.
Високите печалби обикновено се насочват към недвижими имоти, а по-сложните мрежи - към инвестиции чрез компании в хотелиерството и финансовите продукти.
02.09.2020, 14:39 часа
1053 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha