Лондон призна, че се опитва да уреди дълг към Иран

Лондон призна, че се опитва да уреди дълг към Иран Британският министър на отбраната Бен Уолъс за първи път официално призна, че правителството се опитва да изплати дълг на Иран, за да осигури освобождаването на двама британски граждани.
Великобритания дължи около 400 милиона паунда на иранското правителство заради провалената доставка на танкове „Чифтан", поръчани от шаха на Иран през 1979 година преди да бъде свален от власт.
Бен Уолъс се опита да даде гаранции на семействата на двамата британски граждани, държани в Иран, че правителството търси начини да плати дълга, за да осигури тяхното освобождаване. Признанието бе направено в писмо до адвоката на Назанин Загари-Ратклиф, която бе вкарана в затвора в Иран през 2016 година по обвинения в шпионаж и наскоро пусната под домашен арест.
Международен арбитраж през 2008 година постанови, че Великобритания дължи 400 милиона паунда на Иран, но в последвалите протяжни съдебни битки адвокатите на Международните военни служби, които вече не са активна част от Министерството на отбраната, поставиха под въпрос размера на дълга и дали изобщо трябва да бъде плащан.
Сега обаче Уолъс, в качеството си на министър на отбраната, е притежател на 99 процента от акциите в Международната въоръжена служба и с решителен глас при вземането на решения. Като депутат, преди да стане министър, Уолъс бе много критичен за отлагането на плащането на дълга и твърдеше, че това е „петно за Великобритания".
05.09.2020, 15:13 часа
782 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha