Скръбна вест! Почина емблематичен български писател

Скръбна вест! Почина емблематичен български писател Днес сутринта е починал един от най-известните ни поети Лъчезар Еленков. След като са му открили петно в белия дроб и са го изследвали, се оказва рак, но вече метастазите са били в костите.
До последно Лъчезар Еленков работеше активно като главен редактор на в. „Жарава” и на периодичното издание за изкуство и култура в. „Моята вяра”, за чието излизане събираха пари от писатели и художници.
Лъчезар Еленков е автор на 40 книги поезия и публицистика. Носител на орден „Стара планина” I степен, орден „Кирил и Методии” I степен, орден Маяковски, на званието Народен деятел на културата, „нищо че е забравено”, както казваше поетът.
Носител е на множество награди, между които литературната награда "Гео Милев", наградите "Михалаки Георгиев" и "Иван Нивянин". Удостоен е за член на Перуанската академия на поетите.  
Еленков е почетен гражданин на Белоградчик. Бил е секретар и главен секретар на Съюза на българските писатели, както и дипломат с ранг пълномощен министър на длъжност директор на Българския културно-информационен център в Москва.
В настоящата година бе завършил четири нови книги, които, дай Боже, ще намерят своя издател.
 
06.09.2020, 13:20 часа
1299 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha