114 души са задържани след протестите в Беларус снощи

114 души са задържани след протестите в Беларус снощи Около 1 700 души са участвали в неразрешени масови протести в събота вечер в Беларус.
"Властите са задържали 114 демонстранти, 87 от които все още са в ареста", заяви в неделя Олга Чемоданова, говорител на Министерството на вътрешните работи.
"Общият брой на участниците в 12-те протестни акции, проведени в пет района на страната, не надвишава 1 700 души.
Общо 114 граждани са задържани за нарушаване на законодателството за масовите събрания, а 99 от тях са арестувани в столицата Минск", допълни Чемоданова.
Огромно количество автобуси с барети от специалните военни части на Беларус, тежка специализирана военна техника, както и военни камиони за превоз на военнослужещи се струпват в центъра на Минск заради очакваните днес мащабни антиправителствени протести, организирани от беларуската опозиция, предаде ТАСС.
Техниката и хората са пренасочени от военното поделение в "Уручие" - квартал в североизточната част на Минс. Рано тази сутрин те преминаха по площад "Независимост" в града, за където са насочени днешните антиправителствени демонстрации.
За 14 часа е насрочен старта на протестната демонстрация. Припомняме, че протестите започнаха след изборите за президент на 9 август. Според ЦИК действащият президент Александър Лукашенко ги е спечелил с 80.10% от гласовете.
Второто място зае основният конкурент на Лукашенко - домакинята Светлана Тихановская с 10.12% от гласовете. На този фон в страната започнаха масови протести на несъгласни с резултатите от гласуването. В първите дни тези действия бяха съпътствани от сблъсъци със служители на реда.
13.09.2020, 15:09 часа
819 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha