Вълчев: Няма да затваряме училищата след 1 октомври

Вълчев: Няма да затваряме училищата след 1 октомври Образователният министър Красимир Вълчев отхвърли възможността училищата да бъдат затворени след 1 октомври.
2 400 учебни заведения са готови за старта на учебната година в новата извънредна епидемична обстановка, заяви той при откриването на учебната година на Тракийския университет в Стара Загора. 
Около 300 от общо 700 000 ученици в страната ще започнат новата учебна  година от вкъщи. Те ще се обучават по разработената дистанционна електронна форма, а оставането им по домовете е продиктувано от опасения за здравословното им състояние, разкри министър Вълчев.
Той подчерта, че образователното министерство е възприело подхода за невзаимодействие между паралелките в едно училище като най-ефективна форма за намаляване на средата на епидемично взаимодействие. Министърът отхвърли възможността училищата в страната да бъдат затворени след 1 октомври.
„Предимството на този модел е, че, ако имаме заболял ученик или учител, няма да се карантинира цялото училище, а само съответната паралелка. Това е нашата цел, да има максимум присъствено обучение, затова сме избрали този модел“.
Красимир Вълчев подчерта, че в България режимът на носене на предпазни средства от ученици е един от най-либералните.
Той коментира, че от тази година грипните ваканции повече няма да бъдат загубено време за обучение, а ще се използва опитът от електронната форма на преподаване.
14.09.2020, 15:38 часа
784 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha