Окръжен съд–Монтана наказа лекар с една година „Лишаване от свобода“ условно за смърт на родилка във видинската болница

Окръжен съд–Монтана наказа лекар с една година „Лишаване от свобода“ условно за смърт на родилка във видинската болница Окръжен съд – Монтана призна за виновен и осъди на една година „Лишаване от свобода“ условно д-р В. Е. Е. от Видин заради нарушени медицински стандарти при планова операция и причинена смърт на родилката Д. П. Й.
На 15 октомври 2017 г.  в МБАЛ „Св. Петка“ – Видин, подсъдимият В. Е. Е - 62 годишен, тогава лекар-ординатор, акушер гинеколог, като ръководител на операционен екип нарушил медицински стандарт „Акушерство и гинекология“ при извършване на трето по ред цезарово сечение на родилката Д. П. Й. при неяснота на оперативния риск и настъпили усложнения и не предприел навреме решение за повторна операция, от което последвал кръвозагуба и хеморагичен шок. Лекарят нарушил и Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на отделението по АГ при МБАЛ „Св. Петка“ – Видин от раздела „Организация на диагностичната и лечебна дейност и на грижата за пациентите“ и не осигурил постоянно следоперативно наблюдение на болната, а реанимацията не била адекватна и своевременна. Заради нарушените медицински стандарти, довели до смъртта на жената, като след деянието направил всичко, зависещо от него за спасяването на родилката, съдът осъди д-р  В. Е. Е. на една година „Лишаване от свобода“ като отложи изтърпяването на наказанието за срок от три години от влизането на присъдата в сила.
В. Е. Е. ще трябва да заплати и 2 272.86 лева - разноски по водене на делото, по сметка на ОД на МВР – Видин.
Делото бе гледано в условията на съкратено съдебно следствие като пред съда В. Е. Е. призна изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза.
Присъдата може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд-София в 15 дневен срок.
 
15.09.2020, 09:18 часа
7928 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha