След пожарите в САЩ: Пушекът стигна и до Европа

След пожарите в САЩ: Пушекът стигна и до Европа Пожарите, които опустошават западната част на САЩ, са десетки до стотици пъти по-интензивни от средните стойности за последните 15 години, като особено гъстият им дим е достигнал чак до Европа, съобщи европейската програма за наблюдаване на климатичните промени "Коперник", цитирана от Франс прес.
Благодарение на сателитното наблюдение "следим мащабите на пожарите и замърсяването от дима, което обхваща САЩ и други страни", каза Марк Парингтън от отдела за наблюдение на атмосферата в "Коперник".
Тези данни показват, че тази година активността на тези безпрецедентни пожари е десетки до стотици пъти по-интензивна от средното за периода 2003-2019 г. за цялата територия на САЩ и за конкретните засегнати щати, уточни отделът.
Пожарите в щатите Калифорния и Орегон вече са отделили в атмосферата много повече въглерод през 2020 г., отколкото всяка друга година откакто се правят измервания от 2003 г. - 21.7 мегатона в Калифорния и 7.3 мегатона в Орегон.
Необичайно гъстият дим в края на миналата седмица е стигнал чак до Европа. През последните дни той се задържаше над тихоокеанското крайбрежие на САЩ, но отново се насочва към Атлантика и се очаква да достигне Северна Европа по-късно тази седмица.
От средата на миналия месец на територията на САЩ са унищожени общо над 2 милиона хектара растителни площи.
Според научния консенсус необичайните мащаби на тези горски пожари се дължат на глобалното затопляне, но отричащият го президент Доналд Тръмп обвини за тях лошото управление на горския фонд, отбелязва Франс прес. И дори увери, че времето става все по-хладно.
16.09.2020, 14:23 часа
746 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha