България е на пето място по ръст на разходите за труд в ЕС

България е на пето място по ръст на разходите за труд в ЕС Разходите на работодателите за един час труд у нас са нараснали с 10% в пика на кризата спрямо година по-рано, показват последните данни на Евростат, пише сайтът pariteni.bg.
В България най-много са нараснали разходите за един час труд в индустрията - с 10.7% на годишна база. В строителството увеличението е с 6%, а в сектора на услугите скокът е с 9.1%.
През второто тримесечие на годината общо за страните от ЕС увеличението на разходите за един час труд е с 4.1%. От една страна намалението на часовете работа не е компенсирано напълно с понижение на заплатите, посочват от Евростат.
Влияние върху данните оказват и различните помощи, субсидии и данъчни облекчения, които бяха въведени от страните в ЕС за подпомагане на бизнеса в кризата. В резултат разходите за заплати в ЕС са нараснали с 5.3%, а разходите извън заплатите - само с 0.1%, като има големи разлики между отделните страни.
В Ирландия разходите на бизнеса за заплати са нараснали с 3.9%, но разходите извън заплатите са намалели с 55.8%. Така общите разходи на фирмите за един час труд в Ирландия са се свили с 3.3%. Подобно е положението и в Нидерландия, където разходите извън заплатите са се понижили с 41,4%, а общите разходи за труд са намалели с 1.7%. Общите разходи за труд са се понижили и в Кипър, Швеция и Люксембург.
Във всички останали страни от ЕС разходите за труд са нараснали. На първо място по този показател е Румъния, където разходите за един част труд са се увеличили с 16.1%. Топ три се допълва от Португалия (+13.5%) и Литва (+12.4%), а веднага след тях е Унгария (+12.2%).
България е на пето място по ръст на разходите за труд, с което се увеличава разликата между размера на заплащането у нас и в страните, които ни изпреварват. 
16.09.2020, 16:22 часа
153 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha