Губернатор и полицейски шеф отличиха дипломиралите се доброволци от ДПУ-Вършец

Губернатор и полицейски шеф отличиха дипломиралите се доброволци от ДПУ-Вършец Учебният ден за учениците от V клас на СУ „Иван Вазов” във Вършец вчера започна с лекция по безопасност на движението, на тема „Остани жив! Пази живота!“. Поводът за необичайното начало бе, че 16 септември е обявен за Ден без загинали на пътя от Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL). Участниците в лекцията бяха бивши доброволци по програмата „Детско полицейско управление“.
Акцентът бе, че отговорността за жертвите на пътя е обща и всеки трябва да прояви внимание, за да защити себе си и другите от инциденти и злополуки.    
Непосредствено след приключване на лекцията всички доброволци от ДПУ, завършили обучението си през учебната 2019/2020 г., бяха наградени тържествено в двора на училището от областния управител на Монтана Росен Белчев и директора на областната дирекция на МВР ст. комисар Пламен Томов. Сред останалите официални гости на тържеството бяха зам. областният управител Нина Каменова, кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров и директора на СУ „Иван Вазов“. Доброволците получиха грамота за отлично представяне и успешно завършен двугодишен курс на обучение по програма „Детско полицейско управление“, както и почетен плакет.
Учениците показаха усвоените умения, като участваха в практическо занятие по безопасност на движението - на кръстовището на ул. „Цар Иван Асен II“ и ул. „Александър Стамболийски“ в курортния град. Облечени в светлоотразителни жилетки, съвместно със служители на РУ-Вършец, те спираха с помощта на стоп палка движещите се автомобили и раздаваха на водачите превантивни брошури, които призовават всички участници в движението да бъдат внимателни и търпеливи, за да запазят своя живот и този на останалите хора. В края на практическото занятие всички деца тържествено обещаха, че ще разпространяват сред своите съученици и приятели научените от тях правила за безопасността на движението по пътя, за да бъдат полезни и да не допускат инциденти и злополуки на пътя.
На територията на областната дирекция на МВР в Монтана през учебните 2018/2019 г. и 2019/2020 г. работиха общо 11 детски полицейски управления.  Програмата "Детско полицейско управление" е предвидена за изпълнение от служители на МВР от структурите на „Охранителна полиция”, „Пътна полиция” и „Криминална полиция”, психолози от психологичните лаборатории на МВР, експерти от Българския Червен кръст, Българския младежки Червен кръст, Българския туристически съюз и духовни лица в съответните населени места. Партньори в реализирането на програмата са общинските администрации и Областна администрация – Монтана. Програмата е двугодишна и предназначена за обучение на деца от начален и прогимназиален етап. Задачите й са децата, забавлявайки се, да получават знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си, за справяне в трудни ситуации, с различни предизвикателства вкъщи, в училище, на улицата, в планината, да изучат своите права и отговорности пред обществото, да  работят в екип, като проявяват уважение и толерантност към чуждото мнение и различните от тях.
17.09.2020, 14:09 часа
879 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha