ЕП: Ситуацията с върховенството на закона в Полша се влошава

ЕП: Ситуацията с върховенството на закона в Полша се влошава Ситуацията с върховенството на закона в Полша сериозно се влоши, изтъкна днес Европейският парламент, засилвайки натиска върху Варшава в условията на разследване срещу страната, което може да доведе до отнемане на правото ѝ на глас в общността, предаде Ройтерс.
От идването си на власт през 2015 г., управляващата във Варшава националистическа партия "Право и справедливост" въведе поредица от съдебни реформи, подкопаващи независимостта на съдилищата като ги поставя под по-пряк правителствен контрол, казват критици.
През 2017 г. Европейската комисия задейства процедура срещу Полша, която досега не е довела до наказание за Варшава.
Европейският парламент изразява дълбоката си загриженост, че по ситуацията с върховенството на закона в Полша не само не се прави нищо, но тя сериозно се е влошила, откакто беше задействана процедурата по член 7, се казва в приета днес резолюция.
Активисти, опозицията в Полша и някои европейски политици, отдавна призовават блокът да обвърже отпускането на пари на ЕС с прилагането на върховенството на закона. Вместо това обаче Полша е една от най-облагодетелстваните членки в новия бюджет на ЕС.
Днес евродепутати заявиха, че има спешна нужда от разширяване на обхвата на процедурата, задействана през 2017 г., като се включат очевидните рискове от сериозни нарушения на други основни ценности в ЕС, особено демокрацията и зачитането на човешките права.
17.09.2020, 16:46 часа
674 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha