21 септември - световен ден за борба с болестта на Алцхаймер

21 септември - световен ден за борба с болестта на Алцхаймер 21 септември е обявен за световен ден за борба с болестта на Алцхаймер. Тревожен факт е, че напоследък се забелязва тенденция за намаляване на възрастта, на която хората биват диагностицирани с това дегенеративно заболяване.
Съдовата деменция се развива обикновено след минали заболявания, например инсулт, обяснява неврологът, кандидат на медицинските науки Светлана Кузнецова, в интервю за портала AiF.
При болестта на Алцхаймер първо селективно се засягат когнитивните функции и след това към тях се добавят други разстройства: нарушени функции на паметта, понижени интелектуални способности и способност за концентрация.
Специалистът призова да не възприемаме проблемите с паметта като нормален процес на стареене на тялото.
“Загубата на памет обикновено е първият симптом на болестта на Алцхаймер”, казва Кузнецова.
"Заболяването прогресира бързо, необратимият процес може да бъде забавен чрез навременна диагностика и редовен прием на лекарства", подчертава Кузнецова и изтъква важността на навременното лечение на заболявания след установени състояния на хипертония, коронарна болест на сърцето, предсърдно мъждене, както и при захарен диабет.
21.09.2020, 10:29 часа
650 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha