Започна безплатна кампания в област Видин за защита на детските зъби от кариеси

Започна безплатна кампания в област Видин за защита на детските зъби от кариеси В област Видин започна кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8 години. Тя е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18 години. 
Силанизацията е профилактична дейност, чиято цел е да ограничи образуването на кариеси при децата, обясни координаторът на кампанията за област Видин д-р Пролетка Ангелова.
"Силанизацията се изразява в това, че на първите постоянни кътници, а това са 6-ите зъби в устата на всяко дете, се поставя временен материал. В този период - между 5 и 8 години, все още емайлът не е добре минерализирал и е много лесно да се образуват кариеси на тези места, имайки предвид, че децата все още не са добре осъзнати по отношение на добрата устна хигиена, това е нормално за тях, и вероятността да се образува кариес е много голяма", заяви тя.
Във Видинска област в Кампанията по безплатно поставяне на силанти участват 7 лекари по дентална медицина: д-р Пролетка Ангелова, д-р Мариана Панова, д-р Татяна Тошева, д-р Ралица Миланова, д-р Адриана Любова, д-р Анна Атанасова и д-р Вяра Младенова. 
Кампанията ще продължи до 27 ноември. Заради епидемията от COVID-19 нивото на дезинфекция в зъболекарските кабинети е повишено. 
22.09.2020, 08:20 часа
619 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha