Възстановиха щик на паметника на Бдинци

Възстановиха щик на паметника на Бдинци В навечерието на 112 години от обявяване Независимостта на България, започна възстановяването на липсващ елемент от паметника на Трети пехотен Бдински полк на площад „Бдинци“ във Видин. Това стана възможно благодарение на дарение от страна на съвестни граждани. Подменен бе щика на една от фигурите на емблематичния за града паметник. Изработката е на скулптора Светлин Николаев, който за пореден път се отзовава на молба от страна на Общината. Технически изпълнител е Бисер Борисов.
Заместник-кметът на община Видин Борислава Борисова, която отиде на място, за да наблюдава работата, отбеляза: „С това ние продължаваме една традиция на гражданското общество да се грижи за културно-историческото наследство. Всеки монумент е не само място на колективната ни историческа памет, но и част от индивидуалните спомени на всеки съвременник“. Борисова призова жителите на Видин да опазват и съхраняват завещаното ни от нашите предци.
Паметникът на Бдинци е издигнат в чест на загиналите от Трети пехотен Бдински полк, участвали във войните за национално обединение (Балканските войни-1912 г. и 1913 г. и в Първата световна война). Официално е открит на 3 март 1944 г. Архитект е Георги Стойков, а скулпторът е проф. Никола Кожухаров.
22.09.2020, 13:28 часа
1102 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha