Румънски гранични полицаи пребили с бич мигранти

Румънски гранични полицаи пребили с бич мигранти Румънската гранична полиция е обвинена в насилие над мигранти, съобщава частната телевизия Диджи 24, като се позовава на Евронюз. На 19 август шестима сирийци и един египтятин стигат до Белград в търсене на помощ. Те твърдят, че са били прогонени насила в Сърбия от румънската гранична полиция, като преди това са били бити и измъчвани, съобщава Евронюз. Единият от мигрантите е с ампутиран крак и твърди, че румънските полицаи са го били със собствената му патерица. Румънската полиция отхвърля тези твърдения, посочва Диджи 24.
Мигрантите били засечени от термокамери при опит да преминат румънската граница. Те били пресрещнати от мъже в черни униформи, а един от тях имал бич в ръката си. Мигрантите твърдят, че вече били бити от унгарската полиция, но дотогава не били бичувани. Един от тях за малко да изгуби окото си, предава БТА.
Тази случка не е единствена - друга група мигранти, която прекосила Турция, Гърция и Албания, за да достигне бежански лагер в Сърбия, е имала подобно преживяване, отбелязва Евронюз.
Тези свидетелски показания са събрани от неправителствени организации в Сърбия, които достигат до извода, че румънската гранична полиция, но и силите на реда в други държави, през чиито граници преминават бежанци, прибягват до насилие, посочва Диджи 24.
На румънската граница, по протежението на река Дунав във Войводина, незаконният бой, заплахи и експулсирания са станали част от ежедневието на бежанците, отбелязва телевизията, като се позовава на Евронюз. Броят на мигрантите, които опитват да прекосят границата, трудно може да се определи. Според една неправителствена организация в Сърбия става дума за най-малко 50 експулсирани от Румъния дневно, според друга - за 400-600 седмично.
Румънската полиция отрича да е прибягвала до насилие, но представител на сръбска неправителствена организация казва, че с очите си е видял следите от бой по телата на мигрантите.
Според разказите на мигрантите румънските гранични полицаи използват палки и кабели, за да удрят хората. Един от мигрантите е бил подложен на електрошок. Хората били сплашвани с изстрели във въздуха. Други разказват за "командоси" - агенти в черни униформи с маски на лицето, за да не бъдат разпознати.
Румънските организации, които работят с Върховния комисариат на ООН за бежанците, казват, че не са запознати с подобни случаи.
Румънската гранична полиция отхвърли пред Евронюз обвиненията.
"Всички действия, предприети от румънските гранични полицаи срещу мигранти, които действат нелегално на границата, трябва да бъдат в съответствие с националното и международното законодателство, включително при спазване на правата на човека", посочиха от румънската гранична полиция.
24.09.2020, 15:18 часа
1248 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha