Пламен Бобоков: Делян Пеевски ни е ”поръчал”, иска да ни открадне "Монбат"

Пламен Бобоков: Делян Пеевски ни е ”поръчал”, иска да ни открадне "Монбат" Депутатът от ДПС Делян Пеевски използва влиянието си в службите и прокуратурата, за да упражнява натиск над братята Атанас и Пламен Бобокови и техния бизнес. Целта му е да установи контрол над групата им за производство и преработка на акумулатори „Монбат“. Атаката срещу бизнеса на братята започва след среща с бившия министър на икономиката Емил Караниколов, сочен за близък именно до Пеевски.
Това твърди бизнесменът Пламен Бобоков  в интервю за „Свободна Европа“, където разкрива, че според него причината Пеевски да насочи интереса си към този бизнес са европейски субсидии за развитие на литиеви технологии в размер на около 10 млрд. евро. „Монбат“ притежава една от двете компании в Европа, които разработват собствено производство на такива батерии.
„Моето проучване показа, че в хотел „Никол“ много често е отсядал Влади Горанов – още по времето, докато беше министър. Той се оказва близка дружка на Владимир Джамбазов, който е фактическият собственик на хотелчето – това е кметът на ГЕРБ в Долна баня. И аз си викам – какво толкова ще прави Влади Горанов в Долна баня при някаква си фабричка за преработка? Тя се оказа сериозна работата. По-миналата седмица лично г-н Пеевски е ходил да провери как върви строителството на новото разширение на завода. Лично той е ходил с две коли охрана“.
Припомняме, че Пламен и Атанас Бобокови са обвиняеми за участие в организирана престъпна група заедно с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души. Специализираната прокуратура твърди, че те са се възползвали от схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества.
Пламен Бобоков прави собствено проучване на доказателствата по делото, за което разказва пред Свободна Европа. Отправна точка в анализа му се оказва старо постановление за привличане на Васил Коцев като обвиняем. Той е собственик и управител на ботевградската фирма „Глобъл Рисайклинг“ ЕООД, по чиито следи върви и разследването на прокуратурата срещу Бобокови.
Именно Коцев стана последният засега обвиняем по делото за престъпна група заедно с двамата братя като разследващите го сочат за връзка между тях и бившия зам.-министър. Живков обаче твърди, че не ги познава.
Оказа се, че бизнесът на Коцев за рециклиране на отпадъци не за пръв път попада под вниманието на прокуратурата. Според постановление за привличането му като обвиняем по друго дело, издадено на 17 април 2019 г. от двама следователи от националното следствие (НСлС), още през 2016 и 2017 г. той нерегламентирано е транспортирал и загробил над 2300 тона опасни отпадъци на различни места.
Макар сред фирмите, работили с „Глобъл Рисайклинг“, действително да присъства „Монбат Рисайклинг“, доста повече количества отпадъци компанията на Коцев е получила от друго място – „Ел Бат“ в Долна баня. Името на тази фирма нееднократно се среща в постановлението на следователите Младен Петров и Илия Илиев от април 2019 г., но досега прокурорите по делото срещу Бобокови никога не са го споменавали.
Пламен Бобоков разкрива, че през януари е имал разговор с тогавашния министър на икономиката Емил Караниколов, който през лятото беше освободен от кабинета „Борисов“ заедно с Горанов и вътрешния министър Младен Маринов. Поводът бяха съмненията в обществото, че тримата са свързани с ДПС.
С Караниколов е била обсъждана възможността България да кандидатства за европейски финансиране за развитие на литиеви технологии. Идеята е да се използва т.нар. European Battery Alliance – две държави членки на ЕС кандидатстват заедно с две фирми от съответните страни за финансиране за производство на такива батерии. От българска страна това е „Монбат“, а от германска притежаваното от компанията дружество EAS, което е един от двата производителя на литиеви батерии в Европа.
По думите на Бобоков към този момент той има информация, че месец след разговора си с Караниколов, бизнесът им с „Монбат“ е бил „поръчан“. Твърди, че поръчката идва от Пеевски към ДАНС и прокуратурата.
30.09.2020, 15:48 часа
3668 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha