"Гардиън": Тръмп изостава с 14 пункта зад Байдън месец преди изборите

"Гардиън": Тръмп изостава с 14 пункта зад Байдън месец преди изборите

Тръмп изостава с 14 пункта зад Байдън месец преди изборите, пише в заглавие "Гардиън", цитирайки най-новото социологическо изследване в САЩ. Изданието отбелязва, че данните от проучването са поредната лоша новина за и без това изпитващия трудности предизборен щаб на Тръмп в момент, когато президентът е в болница. Данните са лоша новина и защото излизат по-малко от месец преди изборите, отбелязва "Гардиън", цитиран от БТА. 
При това положение щабът на Тръмп трескаво обмисля стратегията си за последните седмици от предизборната надпревара, тъй като, както заявяват оттам, "каквото и да става, кампанията не бива да спира". Става ясно обаче, че вицепрезидентът Майк Пенс, чийто резултат от теста за коронавируса е отрицателен, и представителите на семейство Тръмп, щом приключи карантината им, ще поемат водещата роля в кампанията. А тя оттук нататък най-вероятно ще се води във виртуален, а не в присъствен формат, докато докато или освен ако Тръмп не се възстанови навреме, за да поднови сам кампанията си, пише "Гардиън".
"Индипендънт" също коментира данните от проучването и отбелязва, че то дава най-голямата разлика в полза на кандидата на демократите Джо Байдън, откакто е започнала изборната надпревара. Вестникът пише, че тази разлика се дължи според избирателите на по-доброто представяне на Байдън в първия телевизионен дебат между двамата претенденти за Белия дом, който се състоя миналия вторник.
"Телеграф" отбелязва, че коронавирусната диагноза е сериозен удар за президент, който отчаяно се е опитвал да убеди американската общественост, че най-лошото от пандемията вече е минало, независимо че броят на случаите продължаваше да расте броени седмици преди изборите на 3 ноември. Самата пандемия обаче представлява най-сериозното предизвикателство за общественото здраве, пред което който и да е действащ американски президент се е изправял в най-новата история на САЩ, допълва вестникът.
Болестта на Тръмп спря кампанията точно когато тя се нуждаеше от тласък, пише "Вашингтон пост". Изданието отбелязва, че през последните седем дни президентът е бил сполетян от поредица от проблеми, като в това число влиза хоспитализацията му за болестта Ковид-19, която той от толкова дълго време е омаловажавал и отхвърлял като заплаха.
"Ню Йорк таймс" обобщава данните от социологическите допитвания и отбелязва, че дебатът във вторник не е променил кой знае колко нагласите на избирателите, но като цяло се очертава тенденцията, че в момента в силна позиция е Байдън.
Белият дом предупреди противниците на Америка да не се опитват да се възползват от ситуацията около Тръмп, пише "Уолстрийт джърнъл". Вестникът цитира интервю на президентския съветник по националната сигурност Робърт О'Брайън пред телевизия Си Би Ес, в което той заявява, че всякакви опити за възползване от хоспитализацията на Тръмп ще бъдат сериозна грешка и ще имат сериозни последици за тези, които ги предприемат. "Мисля, че нашите противници знаят, че американското правителство държи здраво кормилото и ние пазим американския народ", каза той. "Уолстрийт джърнъл" припомня и интервю, дадено от О'Брайън за изданието в петък, в което той заяви, че равнището на тревога в САЩ не е повишавано и не се очаква противници на Вашингтон като Северна Корея, Иран, Китай и Русия да създадат някаква нова заплаха за Америка.
О'Брайън каза това по повод изявления на експерти по сигурността, че ситуацията около президента Тръмп е благодатна почва за външна намеса във вътрешните работи на САЩ и разпространение на дезинформация.
"Файненшъл таймс" отбелязва, че коронавирусът е принудил Тръмп да слезе от сцената точно на решаващата финална права от предизборната надпревара.

05.10.2020, 15:38 часа
654 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha