Ще се гласува с машини и с хартия, парламентът отхвърли ветото на Румен Радев

Ще се гласува с машини и с хартия, парламентът отхвърли ветото на Румен Радев Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху последните изменения на Изборния кодекс, които въвеждат паралелно гласуване с хартиени бюлетини и машини. Така законът окончателно влиза в сила за следващите парламентарни избори били те редовни или предсрочни. 
За повторното приемане на изборните правила бяха 124 гласа. Против гласуваха - 89 народни представители от БСП и ДПС, както и част от независимите депутати.
Основните мотиви за ветото на президента са, че се позволява едновременното въвеждане на машинен и хартиен вот и ръчното броене, което обезсмисля машинното гласуване. Заради това, а и заради традиционно високия брой на невалидните бюлетини, от опозицията са убедени, че ГЕРБ се готвят за фалшификации на парламентарните избори.
"Защо го правите?", попита Йордан Цонев (ДПС) депутатите от мнозинството.
"Знаете, че доверието в изборния процес го няма. Правите едни и също грешки. Да не се учудите, че след едни нормални избори, след 30 години демокрация, резултатите няма да бъдат признати”, предупреди Цонев.
Крум Зарков от БСП припомни за големия брой недействителни бюлетини на избори у нас, което не би се случило при машинното гласуване. По данни на ЦИК от местните избори през миналата година от 3 093 213 броя бюлетини, 466 077 са недействителни гласове, което прави недействителни бюлетините на 15.9% от всички гласували.
Има много недействителни бюлетини, но има и много, които са плод на злонамерени действия от страна на изборните комисии, каза Зарков. Той припомни за видео в който се вижда как се инструктират активисти за умишлено правене на невалидни бюлетини (главно действащо лице в него е бившият кмет на Пловдив Иван Тотев бел. авт.).
Йордан Цонев допълни, че тези действия се случват най-вече в секционните комисии по време на вота и непосредствено. Една част се обявяват за невалидни, въпреки в тях явно е заявена волята на избирателя, каза Цонев. Според него има 2 начина, как това да бъде преодоляно - машинно гласуване или машинно броене на бюлетини.
“Нека да помислим преди да си налагаме волята, защото тази воля ще се обърне срещу всички нас”, призова той.
Александър Ненков (ГЕРБ) заяви, че трябва да търсим компромисните решение, за да покажем на обществото, че изборния процес е достатъчно добър.
“446 000 невалидни бюлетини, те не са за БСП, те са за всички. Голям проблем от невалидните бюлетини идва от неумишлени грешки. Не си го представяйте, че са за БСП, и те трябвало да имат 121 депутата. Това е несериозно”, каза Ненков. Той добави, че не е привърженик на машините, но сега сега ще има възможност да се гласува машинно.
“Нека видим колко ще гласуват машинно. Смятам, че тайната на вота няма как да е по-защитима от гласуване с хартия”, каза още той.
Таско Ерменков (БСП) го репликира, че тези 460 000 неотчетени бюлетини карат хората да си мислят - “за какво да гласувам, като няма да ми отчетат вота".
Председателят на парламента Цвета Караянчева влезе в ролята на обикновен депутат и обясни, че избирателите и по-конкретно нейните избиратели, не искали машини.
Не допускайте да има само машинно гласуване, защото нас това ни притеснява, цитира Караянчева свои избиратели.
“Те си търсят причина за това, че ще загубят изборите и си търсят оправдание”, заключи Караянчева.
Тома Биков повтори за пореден път: “Това, че вие не можете да спечелите изборите, не винаги е проблем на изборния процес”. Той заяви, че машините можело да бъдат хакнати и без достъп до интернет. В повтарянето на познатите тези на управляващите се включи и Христиан Митев от ОП (НФСБ): Означава ли, че вота за избор на Радев беше манипулиран, защото той беше избран изцяло с хартиени бюлетини?
“Искате да въведете този хаос с едновременното въвеждане на резултатите от машини и хартии за да кажете, че машините не са добър вариант. Признайте си, вие не искате машини”, призова управляващите Надя Клисурска (БСП).
Тъй като дебатите се проточиха, имаше много желаещи за изказване, а председателстващият събрание Емил Христов (ГЕРБ) не винаги ги забелязваше Хамид Хамид (ДПС) го призова:
Стегнете се малко, не е събота и не се намираме в Лом.
В свое изказване пред партийния актив в Лом Цвета Караянчева призова хората, които не харесват пътищата и метрото направени от правителството на ГЕРБ - да ходят пеш.
08.10.2020, 13:58 часа
779 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha