Слави за резолюцията: След този исторически позор следва едно - оставка

Слави за резолюцията: След този исторически позор следва едно - оставка "Тази резолюция е исторически позор за управляващите в България! 358 евродепутати приеха унищожителните текстове, които казват горчивата и срамна истина за управлението в България. Истина, която всички знаем. Единственото възможно нещо в този момент се нарича ОСТАВКА!", написа днес в своя фейсбук профил лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. 
Ето какво още казва той по повод приетата от Европарламента вчера резолюция за България: 
"И такааа… Въпреки съпротивата от страна на Европейската народна партия, и най-вече на нейното ръководство, резолюцията относно принципите на правовата държава и основните права в България беше приета.
Каквото и да бъде казано оттук насетне - тази резолюция е исторически позор за управляващите в България!
Разбира се, големите национални телевизии и болшинството печатни медии ще се опитат да премълчат или да заметат този позор под някой килим, примерно - в кърджалийския театър.
Ето, вчера имах чувството, че телевизиите излъчват стари новини. В централните емисии на bTV и Nova историческият позор за управляващите беше четвърта-пета новина. Преди това показаха министър Ангелов, който говори за коронавируса, после показаха министър Сачева, която говори за пенсиите, после показаха и репортери, които говориха, разбира се - за пътните катастрофи, вследствие на дъждовното време. Двете емисии бяха под индиго. А в bTV дори забраната за продажба на наргилета на непълнолетни беше по-важна новина от приетата резолюция в Европейския парламент.
Истината обаче е по-важна от наргилетата и аз ще ви я кажа.
Текстът на приетата резолюция ще бъде предоставен на Европейската комисия, на Европейския съвет, на всички правителства и парламенти във всички страни-членки на Европейския съюз, на Съвета на Европа, на ОССЕ, на ООН. Този позор на българските управляващи ще достигне до всички тях.
А защо е позор? Защото в текста на резолюцията се казва, че в България има “значително влошаване по отношение на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната система, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите”.
В документа се посочва, че има сигнали за злоупотреби с еврофондовете и съмнения, че пари на Евросъюза отиват в кръгове, близки до управляващата партия.
В резолюцията се изтъква необходимостта от провеждане на сериозни, независими и активни проверки и разследвания за корупция по високите етажи на властта, след появилите се звукозаписи с гласа на министър-председателя, както и във връзка със скандала “Апартаментгейт”, с къщите за тъщи, със сараите на “Росенец”, с Българската банка за развитие, с танкера “Бадр” (аз ще добавя, че в последния скандал е замесено и името на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев, който гласува против резолюцията).
В документа се осъжда правенето на промени в изборното законодателство по-малко от година преди предстоящи избори (вчера обаче българският парламент направи точно това - прие промени само 7 месеца преди редовните избори, а са възможни и предсрочни, и се отметна от изцяло машинно гласуване).
В резолюцията има и обща загриженост за бързото приемане на законите в страната, без разисквания и консултации със заинтересованите страни. Освен това се призовава българският Парламент да изпълнява своята роля в осигуряване на отчетност на изпълнителната власт (уви, министър-председателят дори още не е стъпвал в новата сграда на Народното събрание, която се явява бившият Партиен дом).
Съвсем логично се отбелязва и “сериозното влошаване на свободата на медиите в България през последното десетилетие”. Изразява се загриженост за “продължаващата практика на оказване на влияние върху медиите чрез преференциално отпускане на средства на Съюза за приятелски настроени към правителството медии”.
В документа се осъждат всички случаи на слово на омразата, основани на пол и сексуална ориентация, както и дискриминацията срещу малцинствените групи, включително от страна на министри от правителството и други високопоставени политици.
По отношение на съдебната власт се казва, че остават нерешени системни въпроси в съдебната система, свързани с Висшия съдебен съвет и главния прокурор - и по-специално с липсата на ефективни механизми за отчетност и на функциониращ контрол.
В резолюцията се изказва недвусмислена подкрепа за протестиращите над 90 дни български граждани и се изразява “солидарност с българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация.”
В резолюцията евродепутатите взимат предвид, че "исканията на протестиращите включват оставките на правителството и главния прокурор, както и незабавни парламентарни избори". Евродепутатите взимат предвид и непропорционалното насилие от страна на полицейските органи срещу протестиращите и призовават за пълно, прозрачно, безпристрастно разследване на техните действия. Евродепутатите настояват и за всеобхватно разследване на всички случаи на полицейско насилие срещу журналисти, отразяващи протестите.
В резолюцията се изразява и “загриженост във връзка с незаконните и прекомерни одити на частни предприятия, които публично са изразили своята подкрепа за протестите”.
Ето такава резолюция за България беше приета в Европейския парламент. 358 евродепутати приеха унищожителните текстове, които казват горчивата и срамна истина за управлението в България. Истина, която всички знаем. Истина, срещу която застанаха българските евродепутати от ГЕРБ, ВМРО и ДПС. Знаем и защо го направиха.
Защото те са част от това политическо статукво, което създаде и отгледа тази грозна и срамна истина, която днес не искат да припознаят.
Единственото възможно нещо в този момент се нарича ОСТАВКА!", гласи целият пост на Трифонов. 
09.10.2020, 15:10 часа
2446 3
Коментари

наблюдател

27.02.2021, 15:38 часа
Влошаването и сигналите за злоупотреби обачe идват от българските политици и разни престъпници. Нищо доказано, а само хулене, защото не им се търси отговорност към настоящия момент. ЕВЕЛА ИМ, НО ДА ЗНАЯТ, ЧЕ ИСТОРИЯТА В БЪДЕЩЕ ЗА ТЯХ ЩЕ Е ОБЕКТИВНА.

наблюдател

27.02.2021, 15:29 часа
борбата срещу корупцията и свободата на медиите”. В документа се посочва, че има сигнали за злоупотреби с еврофондовете и съмнения, че пари на Евросъюза отиват в кръгове, близки до управляващата партия.

наблюдател

27.02.2021, 15:27 часа
В текста на резолюцията се казва, че в България има “значително влошаване по отношение на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната система, разделението на властите,
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha