Готвят нова тесла за шофьорите: 3 месеца без ГТП и ти прибират колата

Готвят нова тесла за шофьорите: 3 месеца без ГТП и ти прибират колата При липса на технически преглед автомобилът се счита за излязъл от употреба. Срокът за това обаче може да бъде съкратен от 2 години на 3 месеца. Това са част от нови мерки за премахване на изоставените автомобили в София.
Изискването за изтичане на 2 години от валидността на последния технически преглед е прекалено дълъг. Освен това, то не съответства с разпоредбите на Закона за движението по пътищата, тъй като липсата на годишен технически преглед предпоставя и невъзможност за сключване на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.
Затова едно моторно превозно средство следва да бъде считано за изоставено и излязло от употреба от момента, в който то не е преминало успешно годишен технически преглед“.
Предлага се и съкращаване на срока за предизвестие за доброволно премахване на автомобили от страна на собственика също ще бъде съкратено – от 3 месеца на 1 месец.
Сред идеите е и автомобилите да се спират временно от движение, ако нямат сключена застраховка „Гражданска отговорност“. Предложението е внесено в Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи.
Съкратените процедури за премахване на изоставените автомобили от улиците ще помогнат да се освободи значителен брой паркоместа. А това е малка, но важа стъпка в посока справяне с проблема с паркоместата в София.
13.10.2020, 12:57 часа
7532 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha