Магданозът, босилекът и спанакът могат да се окажат вредни за някои хора

Магданозът, босилекът и спанакът могат да се окажат вредни за някои хора Храни, които сме свикнали да приемаме за полезни, а диетолозите препоръчват да присъстват по-често в менюто ни, може да се окажат смъртоносни за определена категория лица, съобщи РИА Новости.
Застрашени са възрастните хора, страдащите от разширени вени, тези, които водят заседнал начин на живот или имат сърдечни заболявания. В зоната на риска попадат и лица, които приемат антикоагуланти – препарати, разреждащи кръвта, предупреждава д-р Елена Малишева. Някои продукти напълно унищожават действието на такива лекарства.
Към тях спадат магданозът, спанакът и босилекът. Те съдържат витамин К, който подпомага съсирването на кръвта и помага за заздравяването на раните. Когато в съдовете се образува тромб и не се разтвори, това може да има фатални последици.
Затова от тези храни трябва да се откажат хората, които попадат в рискова група.
Магданозът е абсолютен шампион по съдържание на витамин К – в 100 грама се съдържат 20 дневни дози от този витамин.
Кивито, което е богато на витамин Е, намалява способността на тромбоцитите да се слепват. По-голямо количество от този витамин се съдържа и в бадемите. Куркумата също намалява риска от образуването на тромби.
14.10.2020, 09:18 часа
1338 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha