Мая Манолова подкрепи протеста във Враца срещу горенето на отпадъци в циментовия завод край Бели Извор /снимки/

Мая Манолова подкрепи протеста във Враца срещу горенето на отпадъци в циментовия завод край Бели Извор /снимки/ Мая Манолова пристигна във Враца, за да подкрепи протестиращите срещу горенето на отпадъци в циментовия завод "Холсим" край Бели Извор, видя репортер на агенция BulNews.
Протестът се състоя пред сградата на РИОСВ във Враца. Според недоволните граждани във въздуха се отделят опасни вещества, които тровят местното население.
„Не се седи от миризма на гуми и пластмаса. Масово се напускат лозята“, коментира един от врачаните.
По техни думи вредните емисии, които заводът отделя всекидневно, са причина за много дихателни болести. 
Мая Манолова застана пред врачани, като каза, че за да не се стига до масови недоволства, хората трябва да знаят 24 часа какво се случва с въздуха, дали е чист, дали не. 
„Толкова ли е трудно пред всяко едно от тези промишлени предприятия, които са и замърсители, да бъде монтирана станция, която в реално време – 24 часа, да показва реално какво се изпуска от съответното промишлено предприятие? Това не е толкова скъпо“, попита тя.
"В циментовия завод до врачанското село Бели Извор се горят годишно над 80 хил. тона RDF от софийския завод за боклук. Около 20% от изгаряния боклук е текстил, внесен от Италия", допълни Манолова.
Директорът на инспекцията – инж. Николай Йорданов, излезе пред сградата на институцията и предложи на събралите се врачани да влязат в сградата, където да представят своето становище, но те категорично отказаха.
На протеста се чуваха повече политически лозунги, отколкото такива свързани с чистия въздух. Журналистите обаче превъзхождаха по брой недоволните граждани. 
Най-активен сред събралите се хора беше бившият инспектор в РИОСВ инж. Георги Караиванов, който беше уволнен два пъти от нея.
На мястото имаше полицейски патрул, но тъй като той беше мирен, не се наложи униформените да се намесват.
14.10.2020, 11:53 часа
2346 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha