Съдът отмени запори за 200 млн. лв. на фирма на Васил Божков

Съдът отмени запори за 200 млн. лв. на фирма на Васил Божков Софийският административен съд отмени решение на НАП, с което се налагат запори на фирмата ”Ню геймс” АД , която организираше моментните лотарии на Васил Божков у нас. Запорът бе наложен, за да се обезпечат публични вземания в размер на 273 150 550 лева. Решението на НАП е от март 2020 г, съобщи „Фрог нюз“.
Мотивът на съда - при издаването на решението са били нарушени нормите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Съдът намира, че директорът на НАП-София механично и без каквито и да било доказателства е оставил жалбата на "Ню геймс" без уважение, без да анализира събраните доказателства и без да изследва както обезпечителната нужда и дали обезпечението й съответства.
Според съда, за да се премине към запори, трябва да има влязъл в сила акт за установяване на публично държавно вземане, какъвто липсва, пише в. “Сега”.
В решението се разказва, че "Ню геймс" е притежавала 5-годишен лиценз за 23 разновидности на играта "Национална лотария". На 14 февруари т.г. председателят на Държавната комисия по хазарта издал два акта за установяване на публични държавни вземания - един за дължими 47 615 189 лева и втори за довнасяне на 188 199 519 лева плюс близо 35 млн. лева лихва за забава. Било допуснато предварително изпълнение на двата акта, което било обжалвано в съда, но фирмата загубила делото. Актовете по същество също са обжалвани съда и се чака произнасянето му.
На 21 февруари публичен изпълнител наложил обезпечителни мерки заради двата акта за 273 150 550 лв. Бил наложен запор върху банкови сметки, депозити, вещи и пари в трезори, суми на доверително управление в банка. Били запорирани и 16 моторни превозни средства. Това постановление било обжалвано пред НАП и потвърдено от директора на софийския клон на приходната агенция.
По друго дело друг съдебен състав отменя и постановление за налагане на предварителни обезпечителни мерки, издадено публичен изпълнител. Тук стойността на обезпечението е 22,5 млн. лв. То е заради неплатен корпоративен данък на "Ню Геймс", който данъчните били установили с ревизия. И в този случай съдът намира, че решението на НАП е немотивирано, защото с него механично и без доказателства е отхвърлена жалбата на дружеството. Датата на издаване на заповедта за възлагане на ревизията почти съвпада с датата на издаване на искането за налагане на обезпечителни мерки, а няма как за толкова кратко време ревизиращите да определят предполагаемия размер на задълженията, както и дали има предпоставки за запори.
"Липсва анализ и конкретни данни, въз основа на които да се обоснове извод, че размерът на предполагаемите задължения е 22 528 044 лева", пише в решението на съда.
16.10.2020, 11:15 часа
1153 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha