Добро сърце! Стилиян Чомаковски за поредна година подкрепи храмовия празник в село Търнава с голям курбан /снимки/

Добро сърце! Стилиян Чомаковски за поредна година подкрепи храмовия празник в село Търнава с голям курбан /снимки/ За шеста поредна година управителят на фирма „Чомстил“ Стилиян Чомаковски подкрепи храмовия празник в белослатинското село Търнава с голям курбан, видя репортер на агенция BulNews. 
Той е осигурил всичко за тържеството на църквата „Св. ап. и ев. Лука“ сам, за да зарадва жителите на населеното място. Стилиян Чомаковски е възродил традицията преди 6 години и с всяка изминала година празникът става все по-голям. Той е основен дарител на храма в селото, а днес се състоя и откриването на поредната част от иконописите в него.
Приготовленията за голямото тържество са започнали от ранни зори с помощта на топ готвача Иван Звездев. Още от сутринта в центъра на селото се събраха любопитни тълпи пред казаните с курбан чорба, направена от 3 агнета. Всички жители и гости се подсладиха и с над 500 десерта, а благодарение на „Троянски хляб“ на празника бяха раздадени и 500 хляба. В усилената подготовка активно са участвали ловната дружинка на селото и пенсионерският клуб.  
Тържеството бе уважено от видни земеделци от региона и цялата страна, бившия кмет на Галиче Ценко Чоков, Слави Нецов от партия “Воля“ и депутатът от ГЕРБ Красен Кръстев, който се включи в раздаването на курбана. Кметът на Търнава Габриела Раловска изказа благодарности на Стилиян Чомаковски за приноса към развитието на селото. 
Врачанският митрополит Григорий отслужи литургия за здраве, късмет и благоденствие, а в молебена се включиха и жители и гости на Търнава.
За забавлението на хората се погрижи духова музика „Козар Белене“, като на площада се извиха пищни хора, в които участва и танцов състав "Чомстил", а умения показаха и най-малките. 
По-късно гостите бяха поканени в ресторант „Чомстил“, където опитаха специално приготвеното под надзора на кулинарния майстор Иван Звездев конско месо.  
„На празника днес обединяваме различни хора, без значение от етнос и интереси. Правим го за благоденствие и здраве, в името на Бога. Нека да вярваме в него повече и да бъдем богобоязливи“, призова Стилиян Чомаковски. 

 
18.10.2020, 16:06 часа
4413 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha