Мигранти атакуват Финландия през Русия

Мигранти атакуват Финландия през Русия Руските граничари съобщават за задържането през септември и октомври на 500 чужденци, заподозрени в незаконно преминаване на границата и опит за влизане в Европейския съюз, пише финландското издание Ilta Sanomat.
Заподозрените са задържани в Ленинградска област, тоест в териториите в близост до границите с Финландия и Естония. Задържани са и над 50 руски граждани - те също са заподозрени в опит за нелегално преминаване на границата.
„През септември - октомври 2020 г. служители на Граничната дирекция са идентифицирали над 550 нарушители на граничния режим, сред които над 490 са граждани на чужди държави“, съобщиха от пресслужбата на граничната администрация на ФСБ на Русия за град Санкт Петербург и Ленинградска област.
В началото на октомври гражданин на една от страните от Централна Азия беше задържан в граничната зона в района на Виборг. Според новинарския портал Ivbg.ru той е обяснил присъствието си в граничната зона с „изучаване на туристическата привлекателност на гората край Виборг“. Граничните служители обаче не му повярваха и разкриха „признаци за подготовка за незаконно преминаване на държавната граница с цел влизане в ЕС“.
През септември руските граничари съобщиха за ареста на трима чужденци, които са се опитали да влязат във Финландия през гората. Според Gazeta.Spb те са били от Южна Азия. Единият от нарушителите е бил на 21 години, другите двама - на 33 години.
Не е ясно кой от задържаните чужденци всъщност се е опитал нелегално да премине руската граница. Руската гранична зона е доста голяма и е напълно възможно да се озовете в нея случайно без необходимите документи.
Руските граждани, заподозрени в нарушаване на границата, не са искали във всички случаи да отидат в друга държава. В граничната зона редовно се губят ловци, рибари, берачи на гъби и горски плодове.
Например Граничната дирекция на ФСБ на Русия в Република Карелия съобщи, че в началото на август на територията, контролирана от нея, са задържани над 50 нарушители на правилата на граничния режим. Много от тях са руски граждани, които умишлено са влезли в горите на граничната зона за гъби и плодове.
Всички лица, които се оказват в граничната зона без специални документи, са привлечени към административна отговорност. В най-добрия случай нарушителите се предупреждават, но по-често се глобяват.
Русия затвори границите си с ЕС за нормален пътнически трафик в края на март. Приблизително по същото време Финландия затвори границата си с Русия. Границата остава отворена за товарен трафик и някои работни въпроси. Направени са и някои отстъпки по отношение на семейните проблеми.
В началото на октомври Финландия отвори границата за руснаците, които притежават собственост във Финландия, за ситуации, изискващи присъствието на собственика.
Много руснаци все още се оплакват пред местните медии, че не могат да стигнат до Финландия, въпреки че имат документ за собственост и отрицателен резултат от теста за коронавирус. Оказа се, че руските служби не ги пускат извън страната, тъй като наличието на собственост в чужбина не се счита в Русия за достатъчна причина за преминаване на границата по време на епидемията от коронавируса.
20.10.2020, 12:38 часа
441 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha