Стартираха събитията по повод 91 години от рождението на Йордан Радичков в Берковица

Стартираха събитията по повод 91 години от рождението на Йордан Радичков в Берковица Вчера стартираха събитията от програмата на новата национална литературна награда „Йордан Радичков“. Кметът на Община Берковица Димитранка Каменова бе специален гост на празника. Сред присъстващите бяха и зам.-кметът на Община Берковица Спаска Георгиева, семейство Радичкови, авторите Деян Енев, Велина Минкова, служители на Общинска администрация – Берковица, граждани.
Празникът започна с откриването на книжен базар с книгите на отличените автори, както и с изложба с документални фотографии от пътуването на Йордан Радичков в Сибир. Изложбата разказва за пътуванията на Йордан Радичков из сибирските земи през 1963 година, когато писателят прекарва месеци в изследване на различни кътчета – от най-развитите индустриално региони, до безлюдни места, за да се стигне до срещата му със сибирски шаман. Тази среща оставя трайна следа в творчеството на Радичков. Най-известният сборник с новели на автора „Спомени за коне“ бе представен от Горан Атанасов. Той развълнува всички присъстващи, като представи накратко трите новели в него –„Таралеж“ ,  „Страх“ и един от най-запомнящите се текстове на автора – „Спомени за коне“, дал име на сборника. Сборникът събира в себе си истории за автора Емилиян Станев, за духове и нашествието на великия китайски народ по целия свят. В него Радичков успява да побере всички герои, които населяват цялото му творчество и да обърне поглед към своето детство. Авторът за първи път задълбочено разказва тук за истинския случай, при който като дете онемява.
Гвоздеят на програмата от дебютната национална литературна награда „Йордан Радичков“ е днес, 24 октомври, рождения ден на Йордан Радичков, когато ще бъде присъдена голямата награда за сборник с разкази. Тя ще бъде връчена от председателя на тазгодишното жури Георги Господинов.
24.10.2020, 13:58 часа
987 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha