Индия и САЩ подписаха ключов пакт в областта на отбраната

Индия и САЩ подписаха ключов пакт в областта на отбраната Индия и САЩ днес подписаха ключово военно споразумение и се договориха да засилят сътрудничеството в Индо-Тихоокеанския район. Това стана на преговори между министрите на външните работи и на отбраната на двете страни в Делхи, предаде ДПА.
"С радост заявявам, че САЩ и Индия предприемат стъпки към сътрудничество срещу всякакъв вид заплахи и не само срещу тези, които създава Китайската комунистическа партия", заяви американският държавен секретар Майк Помпейо на обща пресконференция.
На срещата между Помпейо, министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър и индийските им колеги Субраманям Джайшанкар и Раджнат Сингх са били обсъдени също темите за пандемията от коронавируса, разширяването на военните връзки и ситуацията в Афганистан.
Индия и САЩ подписаха също споразумения в сферата на ядрената енергия, на наблюдението на Земята и алтернативната медицина.
В коментари пред медиите Еспър каза, че двете страни единно подкрепят концепцията "Индо-Тихоокеанският район да е свободен и достъпен за всички, особено в светлината на нарастващата агресия и дестабилизиращи действия на Китай".
Джайшанкар и Сингх говориха за сътрудничество със САЩ за поддържане на "основаващ се на правила международен ред".
Двустранната среща се състоя само седмица преди президентските избори в САЩ и в момент, когато Индия е в конфронтация с Китай за оспорваната им обща граница в Хималаите.
От Делхи Помпейо заминава за Шри Ланка, после за Малдивите и накрая ще посети Индонезия.
27.10.2020, 16:46 часа
529 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha