8 загинали и над 200 ранени при силното земетресение в Гърция и Турция /снимки/

8 загинали и над 200 ранени при силното земетресение в Гърция и Турция /снимки/ Има данни за 8 загинали и над 200 ранени след силното земетресение с магнитуд 6.6, което разлюля Гърция и Турция. Много хора все още се издирват.
Епицентърът е недалеч от гръцкия остров Самос и близо до Кушадасъ. Има сериозни разрушения в Измир, Турция и на гръцкия остров Самос.
Минути преди 3 часа следобед силен трус разлюлява турския град Измир. Земетресението е продължило половин минута, като за секунди са рухнали много сгради. Засега се съобщава за 10 сринати здания в Измир и още други 20 в региона.

Регистрираха земетресение от 4.1 по Рихтер в Източна Турция

Спасителните екипи успяели да извадят 70 затрупани от руините. Издирванията продължават, а много хора бяха евакуирани от жилищата им. От труса висока приливна вълна заля крайбрежните улици.
Земетресението е усетено в 6 провинции на Турция, включително в Истанбул, но там няма съществени щети, нито жертви. До момента българските дипломати в южната съседка нямат данни за пострадали българи. 
В Гърция най-големите разрушения са на остров Самос.

Мощно земетресение разтресе Гърция, усетено е и у нас

Двама ученици са загинали на улицата от срутила се стена. Други осем души са пострадали. На острова е прекъсната пътната мрежа, летището е затворено. Трусът бе усетен и в гръцката столица Атина.
Земетресението беше усетено и у нас - по високите етажи в Пловдив, както и в Бургас и Шумен
Силата на труса се изчисля на 7 бала, но на територията на България е бил 2-3 степен, обясни проф. Емил Ботев от геофизичния институт на БАН.
По думите му земетресението е било почувствано най-вече от хора в южните части на страната и от живеещи по високи етажи.
30.10.2020, 20:16 часа
1271 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha