Пловдивско заведение осъди НАП заради некадърен акт

Пловдивско заведение осъди НАП заради некадърен акт

Управата на кафене в Пловдив осъди НАП заради нескопосан акт. Макар и в грешка, заведението успя да се отърве от 500 лева глоба. Причината за санкцията – минерална вода за левче, но без касов бон.
Проверката е станала в кафенето към магазин Лекси на Пещерско шосе. Служителки на НАП били в заведението, което било набелязано за проверка от агенцията. Те си поръчали кафе и седнали в средата на търговската зона. Момичето зад бара и охранителя на магазина пък отмаряли на „служебната маса”. Към тях се присъединил и управителят.
Служителката на заведението излязло, за да пуши, а през това време една от данъчните се самообслужил. Тя взела една вода, оставила левчето на бара и се оттеглил. След минути момичето отново се върнало на работното й място, взело левчето и го прибрала в касата. Бележка обаче не била извадена и покупката не била отразена във фискала.
Така двете данъчни се легитимирали и започнала проверка. Направена била „Стоп „ каса и се установили 59 лева разлика между наличните пари и тези отразени по касов апарат. Управата на кафенето заявили, че става дума за 30 лева, които не са въвели в началото на деня.
На фирмата бил съставен акт, а след законовия срок на мениджърите било връчено и наказателното постановление. В него фигурирала санкцията 500 лева.
Глобата била отнесена до компетенцията на съда. Действително според магистратите е осъществено нарушение по закона за данък добавена стойност. Това било във връзка с разликата в касата. Актът обаче е бил основно за неиздаване на касов бон/ Тук обаче съда не се съгласи с НАП. Действително не е била предоставена бележка, но и самата покупко-продажба не е била осъществена физически. Служителката на приходната агенция е взела сама водата, платила е, а след това продавачът – служителката на заведението, е взела парите, без да има на кой да даде документа.
Така актът на НАП се оказва незаконосъобразен според Районен съд и заведението се отърва от санкцията. Нещо повече, приходната агенция е осъдена от управата на фирмата за адвокатки хонорар в размер на 250 лева.

12.11.2020, 13:59 часа
685 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha