Няма да има обособена болница за пациенти с COVID-19 във Видинско

Няма да има обособена болница за пациенти с COVID-19 във Видинско В област Видин няма да бъде обособена болница, която да е изцяло за пациенти с COVID-19, съобщават от областната администрация.
Решението е взето на заседание на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска във Видинско, свикано във връзка с писмо от Министерството на здравеопазването за обособяване на поне една болница изцяло за пациенти с COVID-19. Условието е това да се случи при отчитане на над 600 заразени лица на 100 хил. население в продължение на 14 дни и поне едно лечебно заведение за пациенти без COVID-19 на територията на областта.
Предвид броя на активните случаи на COVID-19 в областта, които към 18.11.2020 г. са 256, от които 30 човека са хоспитализирани в МБАЛ "Света Петка", членовете на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска в област Видин се обединяват около становището, че на територията на областта следва да продължи да действа създадената към момента организация – двете лечебни заведения да приемат пациенти с COVID-19, при разкрити 81 легла за лечение на лица с COVID-19 в МБАЛ "Света Петка" и 10 легла за лечение на лица с коронавирус в МБАЛ "Проф. д-р Георги Златарски" в Белоградчик.
Решението е мотивирано на база данни на отдел "Статистически изследвания – Видин", според които населението на област Видин към месец декември 2019 г. е 82 835 души. При втората вълна на заболеваемост в област Видин данните сочат, че се хоспитализират около 15% от случаите на заразени с COVID-19 лица. При сценарии от 600 заразени лица на 100 хил. население или 497 заразени лица на 82 835 души население за област Видин, ще трябва да се хоспитализират 75 пациенти.
На територията на област Видин има две лечебни заведения, в които е възможно хоспитализиране на пациенти с COVID-19.  МБАЛ "Света Петка" АД във Видин (болница с държавно участие) разполага с 235 активни легла, 81 от които са за лечение на пациенти с COVID-19. Болницата разполага с 88 лекари и 184 специалисти здравни грижи (медицински сестри и фелдшери). МБАЛ "Проф. д-р Георги Златарски" ЕООД в Белоградчик (общинска болница) разполага с 45 активни легла, 10 от които са за лечение на пациенти с COVID-19. Лечебното заведение, което разполага с 15 лекари и 21 специалисти здравни грижи (медицински сестри и фелдшери), не разполага с отделение за анестезиология и интензивно лечение, което води до невъзможност за осигуряване на лечение на пациенти с усложнения. 
От направения анализ става ясно, че общинската болница в Белоградчик не може да бъде ангажирана с лечение само на лица с COVID-19, тъй като тя не разполага с необходимия ресурс за осигуряване на медицински грижи за лица, нуждаещи се от хоспитализация. Ако болницата във Видин бъде ангажирана за лечение само на пациенти с коронавирус, това на практика ще доведе до невъзможност да се осигури лечебно заведение на територията на област Видин, което да изпълнява медицински дейности само за незаразени с коронавирусна инфекция пациенти, посочват от областната администрация.

 
19.11.2020, 15:29 часа
885 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha