Собственикът на летния сарай на Ахмед Доган загуби дело срещу община Бургас

Собственикът на летния сарай на Ахмед Доган загуби дело срещу община Бургас Административният съд в Бургас е оставил без разглеждане жалба на фирма, която е собственик на имението на Ахмед Доган в Росенец. "Хермес солар" ООД атакува в съда отмяната на решението на общинския съвет, с което бе възстановено старото положение и пътят, който бе станал частен и обслужваше само летния сарай, отново бе преобразуван в общински.
Общинският съвет взе спорното решение през април. То е под номер 41. Второто, с което го отмени, е от юли. То дойде, след като първоначалното решение и ограниченият достъп до плажа в парк "Росенец" отключи протестите срещу правителството и главния прокурор.
"Хермес солар" ООД обжалва решението от юли заедно със "Стрейтлайн" ЕАД. Второто дружество притежава съседен имот. Те атакуват оттеглянето на подточки 2,3 и 4 от решение 41 от април.
Съдия Яна Колева обаче приема жалбата им за недопустима. Тя обяснява, че обжалваният акт на общината се отнася само за подточка 1, но не и за 2, 3 и 4. Жалбата е подадена при липса на акт, който да подлежи на оспорване, пише съдът. Освен това двете фирми нямат и правен интерес от оспорването, тъй като правата и законните им интереси не са засегнати, допълва магистратът и прекратява производството.
Определението на съдия Колева не е окончателно и може да се атакува пред Върховния административен съд.
Решението по т.  41 от 28 април има 4 подточки. Първата е, че се одобрява изменение на подробния устройствен план-план за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) в квадрат 1,2,10 в територията на лесопарк "Росенец", с което се преконфигурира частично уличната мрежа и кварталите, обособяват се нови квартали, преконфигурират се регулации на имоти и се урегулират имоти, за които се обособяват нови регулации. Другите точки описват как ще стане това, като т. 3 е за въпросната улица.
През юли е оттеглено решението за одобряване изменение на ПУП-ПРЗ в кв.1,2,10 в територията на лесопарка, т.е. само на първата подточка, смята съдът. Без нея обаче останалите три подточки не могат да произведат действие, макар и да са вече в сила, обясниха юристи пред "Сега".
Няма данни "Стрейтлайн" и "Хермес Солар" да са свързани дружества. В момента "Стрейтлайн" се управлява от Калин Тихолов, като във фирмените регистри той се сочи и за действителен собственик на кипърската офшорка "Трокси трейдинг лимитид". Тихолов, който за малко не стана министър в кабинета "Орешарски", е проектант и на самите сараи. 
Димитър Найденов, общински съветник от "Демократична България", каза пред "Сега", че и досега общината не е отговорила на въпроса защо, след като ПУП е готов още през 2018 г., се чакат две години, за да бъде внесен като спешна точка за заседанието на съвета от 28 април. "Свързано ли е това с факта, че "Хермес солар" се е сдобило с констативен нотариален акт за кея към имота в края на март т.г.", пита Найденов и подозира съгласувани действия между общината и дружеството, за да може улицата да премине във владение на Доган. Той обясни още, че във въпросния констативен нотариален акт е записано, че кеят съществува още от 80-те години, макар и това да не е вярно.
19.11.2020, 15:27 часа
1373 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha