Британското правителство обмисля COVID-19 паспорти

Британското правителство обмисля COVID-19 паспорти Британските власти обсъждат възможността за въвеждане на "COVID-19 паспорти" за тези, които са били ваксинирани срещу новия тип коронавирус. Това съобщи „Съндей Таймс“, позовавайки се на свои източници в правителството на кралството.
Според вестника подобна мярка ще позволи на притежателите на новия документ да се придвижват из страната по-свободно, включително да излизат в командировки, от тези, които отказват ваксинация. Очаква се съответното решение да бъде обявено в парламента в понеделник от министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън. Предполага се, че по време на речта си пред законодателите ръководителят на британското правителство ще информира и за края на националната карантина в Англия на 2 декември и връщането към системата на местните ограничения, но като се вземе предвид въвеждането на по-строги мерки в много градове. В същото време, според вестника, в края на декември правителството ще позволи на британците да се събират в малки компании, за да отпразнуват Коледа, но след това строгите мерки ще бъдат върнати и ще продължат да действат до началото на пролетта, когато масовите ваксинации на жителите станат възможни.
Над 54 600 души са починали от коронавирус в страната, което е най-високият показател в Европа. Броят на заразените във Великобритания е 1,49 милиона.
Тристепенна система от ограничения се приложи в Англия от средата на октомври до началото на ноември. В по-голямата част от страната беше в сила първото („средно“) ниво на заплаха от разпространението на вируса. То предвиждаше затваряне на кръчми и ресторанти не по-късно от 22:00 часа и забрана за събиране на групи от повече от шест души. Ограничения, съответстващи на второто („високо“) ниво, предполагаха забрана на много публични събития, както и срещи между хора, които не живеят под един покрив в затворени пространства. Третото („много високо“) ниво на заплаха, освен спирането на барове, кръчми и фитнес зали, означаваше забрана за срещи между хора, които не живеят заедно.
Тогава обаче правителството призна, че във втората вълна на пандемията единственият начин да се предотврати рязко увеличение на смъртността е въвеждането на нова карантина. Тя започна в Англия на 5 ноември. Ръководството на останалите административни и политически части на Обединеното кралство - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - само определя набора от санитарни и епидемиологични мерки. И като цяло, по това време те бяха сравними с английските, което направи карантината всъщност национална.
В Англия, където живее 84% от населението на 66-те милиона британци, са затворени заведения, барове, ресторанти, фризьорски салони и кина, спортни клубове, магазини, с изключение на тези, които продават храни и вещи от първа необходимост. Срещите са разрешени за не повече от двама души, които не живеят заедно, и то само на улицата. Жителите на Англия имат право само на пътувания до работа, до мястото на обучение, да напускат дома, за да си купят храна и стоки от първа необходимост, както и да спортуват или да помагат на други хора. Разликата с първата карантина, която беше въведена през март тази година и започна да отслабва едва през май, е, че детските градини, училищата, много университети, парламентът и съдилищата продължават да работят сега.
22.11.2020, 16:03 часа
655 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha