Екстрадират нашенка, блъснала полицай в Мюнхен

Екстрадират нашенка, блъснала полицай в Мюнхен Варненският окръжен съд постанови предаването на 37-годишната Моника А. на властите в Германия, във връзка с провеждане на наказателно преследване за 3 престъпления – кражба с подправяне на документи, присвояване и лека телесна повреда на полицейски служител.
Българката е обявена за международно издирване от Районен съд - Мюнхен въз основа на Европейска заповед за арест, издадена на 9 октомври т. г. Според обвинението на германските власти, в периода ноември 2018 г. до януари 2019 г. Моника е откраднала от касата на магазин, в който работила като продавачка, най-малко 5400 евро.
Има данни, че между 01.10.2018 г. и 25.01.2019 г. обвиняемата е присвоила допълнително и други парични суми на стойност от 10 800 евро. Другото обвинение е, че свалила стикер за технически преглед и номер от чуждо превозно средство и ги сложила на своя автомобил, за да създаде впечатлението, че е редовен и може да участва в пътното движение.
На 25.01.2019 г. при неправилно паркиране на гарата в Мюнхен получила забележка от полицейски служител. Нашенката му показала среден пръст, за да изрази своето пренебрежение. След като впоследствие била помолена да представи шофьорската си книжка и документите на превозното средство, тя внезапно тръгнала с колата и ударила полицейския служител.
Моника е от Казанлък, но отседнала в дома на своята майка във Варна, където е била задържана на 20 ноември, т.г. Престъплението, за което е разследвана 37-годишната жена е наказуемо и по българското законодателство. Максималният срок на наказанията за всяко едно от повдигнатите обвинения, според германския Наказателен кодекс, е по 5 години „лишаване от свобода“.
Пред съда Моника изрази съгласие за доброволно предаване на германските власти. В съдебното заседание защитата й помоли съда да определи мярка „домашен арест“, като изтъкна, че Моника има постоянен адрес, работи във Варна и няма основания да се счита, че може да се укрие.
Според адвокатите, отправените обиди и телесна повреда на полицейският служител били нанесени, тъй като той не се е легитимирал. Българката била провокирана, понеже против волята й, полицаят отнел ключовете на колата и едва по-късно се представил, което защитата определи като превишаване на служебните правомощия. Поставянето на стикера по нашето законодателство пък било административно нарушение.
След преценка на събраните по делото доказателства и като съобрази становищата на страните, Варненският окръжен съд прие, че искането за предаването на Моника е съобразено с изискванията на Закон за екстрадицията и ЕЗА. До фактическото й предаване на германските власти за Моника беше определена мярка за неотклонение „задържане под стража“.
24.11.2020, 13:59 часа
509 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha