Всеобщо безплатно тестване за COVID-19 започва в Чехия

Всеобщо безплатно тестване за COVID-19 започва в Чехия Чешките власти планират да проведат до Коледа всеобщо безплатно доброволно тестване на населението за коронавирус с антигенни тестове, заяви днес пред журналисти чешкият премиер Андрей Бабиш, цитиран от Ройтерс.
Чехия е една от най-тежко засегнатите страни в Европа от втората вълна на пандемията, но случаите на Covid-19 бележат спад след седмици на карантинни мерки и вчера правителството понижи нивото на опасност. Регистрираните случаи на зараза с коронавирус са 496 638, починалите от началото на пандемията са 7360, по данните на университета "Джонс Хопкинс".
Страната вече започна използването в старчески домове на антигенни тестове, които са по-бързи и логистично по-лесни от стандартните PCR тестове, за сметка на точността им.
"Много бих искал да се справим с това предизвикателство и да позволим на всички граждани, най-малко седмица или 10 дни преди Коледа да могат да се тестват доброволно и безплатно с антигенни тестове", каза Бабиш. Доброволното масово тестване може да стане част от стратегически план, разработван от здравното министерство, допълни премиерът.
Съседна Словакия вече направи милиони антигенни тестове в рамките на кампания в началото на ноември, която покри по-голяма част от населението. Онези словаци, които не пожелаха да се тестват трябваше де се самоизолират, припомня Ройтерс.
Тестването в Чехия няма да бъде обвързано с условия, увери Бабиш.
24.11.2020, 16:32 часа
294 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha