Джо Байдън избира нов директор на ЦРУ

Джо Байдън избира нов директор на ЦРУ Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обмисля да номинира Том Донилън за директор на ЦРУ, съобщиха двама източници пред "Политико".
Донилън е бивш съветник по националната сигурност в администрацията на Барак Обама.
Изборът на шеф на ЦРУ е един от трудните за Байдън при сформирането на екипа си за национална сигурност. Агенцията изпадна в неловко положение по време на управлението на Доналд Тръмп, който многократно подкопа службите с обвинения, че представляват "дълбока държава".
Докато Донилън е фаворит за поста, Майкъл Морел, който преди временно управляваше ЦРУ, остава основният конкурент. И двамата има опит под интензивен натиск и са запознати с бюрокрацията в разузнавателните служби на най-високо ниво. Но всеки от тях си носи багаж: Морел е обвиняван, че е защитил използваните от ЦРУ методи за изтезания в миналото. Донилън пък е атакуван, че се държи твърдо строго към подчинените, искайки огромно количество работа да бъде свършена с неясна цел.
Друго име, което се спряга за директор на ЦРУ, е Джей Джонсън, бивш секретар за вътрешната сигурност при управлението на Барак Обама. Джонсън, бивш федерален прокурор, служи и в Пентагона по време на първия мандат на Обама. Той се опита да затвори "Гуантанамо", но не успя. Не е ясно дали има шансове за поста директор на ЦРУ. Той е разглеждан като кандидат и за други постове, включително шеф на Пентагона и главен прокурор.
По-рано тази седмица Байдън разкри част от екипа си в сферата на националната сигурност.
26.11.2020, 12:46 часа
572 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha