Библиотеката в Монтана създаде краеведски интернет портал

Библиотеката в Монтана създаде краеведски интернет портал Регионална библиотека „Гео Милев“ приключи работа по проект „Портал и читателска зона „е-Северозапад“, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата по Правилата за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет, в изпълнение на договор РД11-06-357/13.10.2020 г. с Министерство на културата.
В рамките на проекта са създадени портал и читателска зона „е-Северозапад“, който осигурява виртуален достъп до автентичното културно наследство, прекрасните природни забележителности и богатото историческо минало на региона.
Порталът съдържа дигитална краеведска информация за 11-те общини на област Монтана: Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Георги Дамянов, Лом, Медковец, Монтана, Чипровци и Якимово.
Събраните данни са групирани в няколко основни раздела: Селища, Природа и екология, История, Бит и култура, Личности и Местен печат.
В Портал „е-Северозапад“ са публикувани ръкописи на поселищни проучвания, архивни периодични издания, снимки и описание на исторически места, военни паметници, археологически обекти и архитектурни комплекси.
Със съдействието на читалищните библиотеки е събрана информация за автентични фолклорни празници и обичаи, музикални традиции и етнографски особености по места. Включени са и национални и международни събори и фестивали, провеждани в областта. Систематизирана е библиографска и фактографска информация за известни личности от региона- писатели, художници, певци и композитори. Създаден е електронен библиографски указател „Фолклорна формация „Торлашки напеви“.
В партньорство с Регионален исторически музей - Монтана е създадена дигитална колекция „в. Наше слово“.
Информационният масив на портал „е-Северозапад“ ще продължи да се допълва и обогатява с новооткрита или периодично обработена информация.
В рамките на проекта, във фоайето на библиотеката, е създадена читателска зона, оборудвана с компютърна конфигурация и смарт TV, за да могат потребителите без достъп до Интернет да използват наличното дигитално съдържание.
Порталът „е-Северозапад“ е достъпен чрез Интернет страницата на библиотеката.
 
27.11.2020, 13:29 часа
600 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha